Рятувальники продовжують гасити пожежу в Чорнобилі, напередодні вона вирувала вже в передмісті Прип'яті.

Про це розповіли в ефірі "ТСН.Ранок".

"Ввечері з'явились кадри затягнутої димом території самої атомної станції. Кілька кілометрів полум'я відділяло від сховища радіаційних відходів, що поряд із ЧАЕС. Щойно рятувальники гасять в одному місці, в іншому - вітер розносить вогонь на гектари", - йдеться у повідомленні.

Читайте такожПожежа у Чорнобильській зоні: рятувальники розповіли про радіаційний фон у Києві (фоторепортаж)

Знищено понад десяток відселених сіл. Напередодні ввечері ще один осередок полум'я виник біля селища Розсоха, що далеко від існуючих місць пожежі.

Місцеві громадські активісти заявили, що це підпал.

Тим часом, за даними ТСН, щонайменше двоє рятувальників під час гасіння пожежі дістали травми та опіки.

Відеокадри із місця руйнівних пожеж у Чорнобилі опублікував директора Chornobyl Tour і "Асоціації чорнобильських туроператорів" Ярослав Ємельяненко.

Відео: CHERNOBYL TOUR

На одному із відео видно, як вогонь знищив тисячі гектарів лісу в Чорнобильській зоні відчуження. Через пожежу чимало тварин втратили свої домівки. На опублікованому відео видно, як коні Пржевальського тікають від вогню по спалених чорнобильських полях.

Відео: CHERNOBYL TOUR

За словами Ємельяненко, пожежа вже пройшла так званий "Рудий ліс" і наближається до Прип'яті. А звідти існує загроза поширення на сусідню Білорусь.

"Від міста Прип'ять до території Білорусі менше 10 кілометрів, там багато трави високої яка згорить швидко. Пожежа може перейти на територію Білорусі. Зараз зімною зв'язуються МНСники з Білорусі які готові надати гелікоптери", - каже Ярослав Ємельяненко.

Відео: CHERNOBYL TOUR

Згодом, надвечір 13 квітня Ємельяненко опублікував кадри, заявивши, що вогонь вже палає біля ЧАЕС.

Відео: CHERNOBYL TOUR

У Копачах повигорали навіть металеві об’єкти туристичного показу. Зокрема, вогонь знищив повністю легендарний тролейбус МТБ-82.

Відео: CHERNOBYL TOUR

Станом на 17:00 13 квітня ДСНС повідомила про гасіння пожеж на території чотирьох лісництв - Корогодського, Денисовецького, Дитятського та Паришівського. Пожежу на території Котовського лісництва вже ліквідовано.

У гасінні пожеж беруть участь понад 800 працівників ДСНС та інших установ. Задіяно майже 200 одиниць техніки, зокрема по три літаки та гелікоптери для скидання води. На всіх оперативних ділянках працює важка інженерна техніка ДСНС для облаштування протипожежних розривів та забезпечення доступу пожежникам.

Як повідомляв УНІАН, з 4 квітня у Чорнобильській зоні вирує масштабна лісова пожежа. Підозрюють, що вона виникла через підпал.