false

Поліція Києва звільнила начальника департаменту електропостачання «Укрзалізниці» Валерія Людмирского, якого викрадачі 8 місяців утримували в заручниках заради викупу 10 мільйонів Євро.

Як повідомляє міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на своїй сторінці в Facebook, в результаті багатомісячної складної та кропіткої оперативно-розшукової роботи «поліція Київської області провела блискучу операцію і звільнила Валерія Людмирского, викраденого 18 липня 2016 року». Двоє фігурантів справи затримано, тайник-бункер для заручників встановлено, вилучено зброю і вибухівку. Проводяться заходи по розшуку та затриманню організатора і замовника злочину.

Як повідомляє глава МВС, начальник департаменту електропостачання «Укрзалізниці» Валерій Людмирский був викрадений під час прогулянки з собакою ввечері 18 липня 2016 року. Зловмисники застрелили собаку і під загрозою зброї змусили потерпілого сісти в їх автомобіль. Пізніше викрадачі вступили в контакт з сім'єю з вимогою викупу в 10 мільйонів Євро.

Відео дня

Читайте такожВ Одесі суд на два місяці заарештував замовника викрадення Гончаренко

«8 місяців правоохоронці проводили гласне і негласне відпрацювання цього злочину, встановлювали коло осіб, які могли бути причетні і місце, де міг утримуватися викрадений. Вчора вночі в приватному будинку в селі Фастовець Київській області правоохоронці виявили підвальну схованку-бункер, який складається з 2 камер, обладнаний вентиляцією, освітленням, водопостачанням і каналізацією, броньованими дверима та постійним відеоспостереженням – приміщення явно спеціально готувалося для тривалого утримання заручників. У сусідній камері вилучено автомат Калашникова, магазини для нього, пістолети іноземного виробництва, підствольний гранатомет з гранатами і кілограм тротилу», – йдеться в повідомленні.

За словами потерпілого, його били тільки під час викрадення, в інший час фізичних тортур не застосовувалося. В даний час потерпілий знаходиться в лікарні, за словами лікарів, його життю і здоров'ю нічого не загрожує.

За підозрою в участі у злочині затриманий громадянин РФ (дагестанець) та громадянин України. Проводяться заходи із розшуку та затримання організатора і замовника злочину.

Кримінальне провадження, раніше відкрите за статтею 115 (Умисне вбивство), перекваліфіковано на статті 189 (Вимагання) та 146 (Незаконне позбавлення волі або викрадення) КК України.

Читайте такожПоліція розкрила подробиці збройного викрадення маршрутки в Києві (фото)

За даними слідства, організатор і члени його групи прибули в Україну легально в 2015 році і залишалися на території країни незаконно більше двох років. В ході реалізації злочинного задуму, вони завербували громадянина України, мотивували його прийняти іслам, і за його сприяння купили приватний будинок в селі Фастовець Київської області. Потім у підвалі будинку було обладнано схованку-бункер з двома камерами для тривалого утримання заручників.

Всього за 2015-2016 роки тільки в Київській області було здійснено 12 викрадень. В основному, потерпілими стають забезпечені люди, за яких близькі виплачують величезні суми. Однак Валерій Людмирський став першим державним чиновником, який був викрадений заради викупу.

Судячи з тривалої і ретельної підготовки і обладнання бункера, метою ОЗУ було системне викрадення і незаконне утримування людей з метою викупу.

Нацполіція перевіряє причетність встановлених учасників викрадення Валерія Людмирського до відомих міжнародних ОЗУ і звернулася до СБУ з проханням перевірити, чи мають фігуранти справи відношення до ісламських терористичних груп.