Пам‘ятник знаходився у селі Старокозачому / Фото: Первый городской

У Білгород-Дністровському районі Одеської області демонтували пам'ятник командиру червоноармійських загонів Григорію Котовському.

Як передає кореспондент УНІАН, про це в соцмережах повідомив керівник ініціативи «Декомунізація. Україна» Вадим Поздняков.

Читайте такожНа Одещині вандал зруйнував пам'ятник «чорнобильцям» (фото)

Відео дня

За його словами, пам‘ятник радянському воєначальнику досі перебував у селі Старокозачому. Складнощі з його демонтажем виникли через те, що скульптура розміщувалася на приватній території.

«Довелося вести переговори з власником земельної ділянки, зараз вони завершилися успішно», - повідомив Поздняков.

За його даними, в Одеському регіоні є ще пам'ятник Котовському в Чабанці (нині смт. Чорноморське Лиманського району) і його мавзолей у місті Подільську.

Довідка. Григорій Котовський - російський революціонер, радянський військовий і політичний діяч, учасник громадянської війни, народився в 1881 році.

Зробив кар'єру від кримінального злочинця, який промишляв у Бессарабії, до члена союзного, українського і молдавського центрального виконавчого комітету. Член Реввійськради СРСР. За радянських часів офіційно іменувався «героєм громадянської війни».

Котовський був убитий 6 серпня 1925 року під час відпочинку в радгоспі Чабанка під Одесою (нині - смт. Чорноморське). Похований у Бірзулі (пізніше - Котовськ, нині - Подільськ) Одеської області. Тіло його забальзамували і помістили в спеціально обладнаний мавзолей, який існує по сьогоднішній день.

Як повідомляв УНІАН, у Харкові невідомі повалили пам’ятник російському письменнику Максиму Горькому.