У грудні минулого року після бунту ув’язнених у СІЗО провели спецоперацію / фото ru.tv8.md

Начальнику державної установи «Кропивницький слідчий ізолятор» оголошено про підозру в службовій недбалості, що призвела до бунту ув’язнених у грудні 2019 року.

Як повідомили у прес-службі прокуратури Кіровоградської області, слідчі ДБР оголосили керівнику установи про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) Кримінального кодексу України.

Зазначається, що представники прокуратури неодноразово проводили перевірки щодо дотримання вимог чинного законодавства в Кропивницькому слідчому ізоляторі та виявляли грубі порушення (велика кількість заборонених предметів, непрацюючі замки на дверях, відкриті камери та вільне пересування ув’язнених по поверхах та інше), які могли в подальшому призвести до надзвичайних ситуацій.

Відео дня

«Однак, начальник СІЗО неналежно виконуючи свої службові обов’язки, не вживав дії для забезпечення порядку тримання від вартою осіб та усунення виявлених порушень в установі», - йдеться у повідомленні.

Наразі у справі триває досудове розслідування. Вирішується питання щодо обрання керівнику СІЗО запобіжного заходу та відсторонення його від займаної посади.

Як повідомляв УНІАН, 16 грудня 2019 року в Кропивницькому слідчому ізоляторі ув'язнені вчинили бунт. Один із них наніс тілесні ушкодження штатному психологу.

18 грудня у СІЗО запровадили 30-денний спеціальний режим та відрядили спецпідрозділи поліції.

Прокуратура Кіровоградської області відкрила кримінальне провадження за фактом службової недбалості з боку адміністрації Кропивницького СІЗО, що спричинила значні матеріальні збитки (ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України).

В рамках проведення заходів щодо підтримання правопорядку в Кропивницькому слідчому ізоляторі працівниками державно кримінально-виконавчої служби викрили схованку, у якій ув’язнені зберігали велику кількість заборонених предметів.

Встановлено, що мінімум 78 в’язнів зазнали тілесних ушкоджень під час спецоперації в установі 18 грудня.