Першими на місце захоплення заручників у Луцьку прибули поліцейські, тому вони і займалися переговорами / фото УНІАН

Ситуації з мінуванням об'єктів в Україні відбуваються практично щотижня, а сплеск терористичних актів із захопленням заручників влітку цього року ніяк не пов'язаний зі спецопераціями Національної поліції.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив глава Нацполіції Ігор Клименко.

«Я можу сказати, що Нацполіція точно ніяких спецоперацій не проводила. Такі ситуації з вибухами були не тільки в Києві, у нас вибухівка закладається практично щотижня. Дуже часто це роблять люди, які мають проблеми з психічним здоров'ям. Наприклад, той же полтавський терорист. Як і луцький терорист. Але в більшості випадків це просто злочинці, які хочуть або когось налякати, або якісь свої злочинні наміри реалізувати», - пояснив він.

Відео дня

За словами Клименка, терористичні акти із захопленням заручників у Луцьку, Полтаві та Києві були не ідентичні, тому правоохоронці у всіх трьох випадках діяли по-різному.

"Щодо ситуації в Луцьку, то там люди в захопленому автобусі сиділи до останньої хвилини, і я вважаю, що ми і СБУ спрацювали ефективно. Так, наприклад, у Києві в банку був один заручник, а в Луцьку їх було понад десять. По-друге, в Києві ми бачили заручників і терориста через вікна, а в Луцьку всі штори були закриті», - нагадав глава Нацполіції.

Також він уточнив, чому переговорами з терористом у Луцьку займалася поліція, а не Антитерористичний центр СБУ.

"Першими на місце приїхали поліцейські. Тому вони і почали цю операцію до прибуття співробітників СБУ, а потім це була вже спільна операція», - сказав він.

Читайте такожНа Київщині врятували заручника, за якого вимагали викуп у два мільйони доларів (фото)

Захоплення заручників у Луцьку: хронологія

  • Вранці 21 липня в Луцьку озброєний Максим Кривош захопив рейсовий автобус з пасажирами. У заручниках опинилися 13 осіб. Увечері всі захоплені громадяни були звільнені, а чоловік затриманий. Кривошу 44 роки, він двічі судимий.
  • 23 липня суд обрав Кривошу запобіжний захід у вигляді арешту без права внесення застави.
  • Йому інкримінують вчинення терористичного акту, захоплення і утримання осіб в якості заручників із загрозою знищення людей, посягання на життя співробітника правоохоронного органу, а також незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами (ч.1 ст. 258, ч. 2 ст. 147, ст. 348, ч. 1 ст. 263 КК України). У суді Кривош назвав свій вчинок перфомансом.

Захоплення заручника у Полтаві: хронологія

  • 23 липня в Полтаві 32-річний раніше судимий Роман Скрипник, якого підозрюють у незаконному заволодінні транспортним засобом, погрожуючи гранатою, захопив співробітника карного розшуку, а потім обміняв його на начальника УУР ГУНП в Полтавській області полковника Віталія Шияна. З ним він поїхав на наданому відповідно до його вимог автомобілі. Зловмисник озвучив свої вимоги. Зокрема, він хотів уникнути кримінальної відповідальності за скоєний злочин (викрадення автомобіля і взяття заручника) і сховатися.
  • Пізніше чоловік відпустив поліцейського і, залишивши автомобіль, втік у лісопосадку. Правоохоронці встановили, що зловмисник має військову підготовку та навички виживання в екстремальних умовах.
  • Вночі, 1 серпня, правоохоронці встановили місцезнаходження чоловіка, однак, як заявили в Нацполіції, його дії почали погрожувати життю правоохоронців, тому снайпер знешкодив його. Пізніше стало відомо, що він підірвався на своїй гранаті.

"Мінування" бізнес-центру в Києві: хронологія

  • 3 серпня близько 12:20 в банк в будівлі бізнес-центру "Леонардо" на розі вулиць Володимирської та Богдана Хмельницького в Києві увійшов чоловік і заявив, що у нього в рюкзаку вибухівка.
  • Співробітники правоохоронних органів встановили, що це громадянин Узбекистану Карімов, який проживає в Києві. Близько 15:00 зловмисника затримали.
  • Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив, що Карімову в дитинстві поставили діагноз "олігофренія", в Узбекистані він перебував на психоневрологічному обліку.
  • СБУ відкрила кримінальне провадження за фактом теракту. Карімову вручили підозру за ч. 1 ст. 258 (вчинення терористичного акту) Кримінального кодексу.