З вересня минулого року 47-річний громадянин Молдови планував і реалізував на території Одеської області терористичні акти / фото СБУ

В Одесі затримали агента спецслужб РФ за підозрою у скоєнні та підготовці терактів.

Про це УНІАН повідомили у прес-службі Одеської обласної прокуратури.

Встановлено, що з вересня минулого року 47-річний громадянин Молдови планував і реалізував на території Одеської області терористичні акти.

До цього він залучив знайомого - громадянина України. Для перевірки навичок найманця і готовності його до "роботи" іноземець доручив йому забруднити червоною фарбою пам'ятний знак "Героям Небесної сотні", розташований в Одесі у сквері біля обласної державної адміністрації.

Зазначається, що той виконав завдання і на підтвердження передав замовнику фото пошкодженого пам'ятного знака, за що отримав винагороду в розмірі 400 дол.

"Переконавшись, що "виконавець" добре впорався з покладеним на нього завданням, іноземець, детально проінструктувавши, доручив йому підпалити три військові автомобілі, що розташовувались на території однієї з військових частин в Одесі. Нагорода за це склала 800 дол.", - розповіли у прес-службі.

При цьому іноземець зазначив, що цей терористичний акт викличе суспільний резонанс в Україні, порушить громадську безпеку, а населення буде залякано. Крім того, буде завдано матеріальної шкоди військовому майну та обороноздатності Збройних сил України.

Читайте такожВ Одесі облили червоною фарбою пам'ятний знак воїнам АТО (фото)

За даними прокуратури, під час передачі 800 дол. за підпал авто іноземця затримали в Одесі співробітники УСБУ в Одеській області.

Як уточнили у прес-службі обласного УСБУ, затриманий - агент російської військової розвідки. За даними спецслужби, зловмисника затримали на місці злочину, коли він передавав гроші за попереднє завдання і вербував виконавця для майбутніх злочинів.

За інформацією СБУ, агент періодично приїжджав в Україну за завданням російських спецслужб.

"Його куратори - представники російської військової розвідки, що діють з території невизнаної Придністровської молдавської республіки", - повідомили в управлінні.

Головним завданням зловмисника було розхитати суспільно-політичну ситуацію в Одеській області за допомогою проведення диверсій та терактів. Встановлено, що наступними об'єктами посягань агента мали стати офіси волонтерських і суспільно-політичних структур патріотичного спрямування, а також військова техніка (автомобілі) в Одеській області.

Зараз підозрюваний перебуває під вартою. Йому повідомили про підозру у вчиненні терористичного акту за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 258 КК України). Правоохоронці встановлюють інших зловмисників, причетних до вищеназваних злочинів.

Як повідомляв УНІАН, раніше під Києвом СБУ викрила підпільний цех із виготовлення вибухівки.

А в Києві СБУ знешкодила осередок "ІДІЛ".

Вас також можуть зацікавити новини: