Ілюстрація REUTERS

Захисник громадянина Узбекистану Сухроба Карімова, який погрожував вибухом у приміщенні банку в центрі Києва, стверджує, що його підзахисний є психічно здоровим і його ніхто не підмовляв на скоєння злочину.

Як передає кореспондент УНІАН, про це адвокат Ігор Ляшенко заявив журналістам після засідання Печерського районного суду Києва, який обрав Карімову безальтернативний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Читайте такожЗахоплення банку в центрі Києва: з’явилось повне відео затримання зловмисника

Відео дня

Адвокат наголосив, що не згодний з підозрою, яку інкримінує Карімову обвинувачення. Він стверджує, що не можна говорити про теракт, це було неправдиве повідомлення про замінування.

Також Ляшенко заявив, що його клієнт виступає за максимальну публічність судового процесу і хоче, щоб у суді були присутні журналісти.

Окрім того, Ляшенко повідомив, що подаватиме апеляцію на рішення суду стосовно запобіжного заходу для Карімова.

"Я вважаю, що його дії мають кваліфікуватися не як теракт, а за ст. 259 (завідомо неправдиве повідомлення про замінування). Вибухівки при ньому не знайшли, у кабінеті з ним перебували лише дві особи, він жодним чином їм не погрожував, і вони могли користуватися засобами зв'язку", - наголосив адвокат.

За словами Ляшенка, Карімов хотів скористатися можливістю проголосити своє бачення ситуації в країні, і саме тому вимагав присутності журналістів.

На запитання, чи є Карімов психічно здоровим, адвокат відповів, що достеменно цього не знає, адже не є фахівцем з психіатрії, але його клієнт спілкується цілком адекватно.

"Я не скажу, що його пояснення викликають сумнів, що він не усвідомлює свої дії. Навпаки, він стверджує, що не перебував на обліку у психіатра, нарколога", - сказав Ляшенко.

За словами адвоката, Карімов наполягає на перевірці своєї осудності і стверджує, що є психічно здоровим.

Також Ляшенко наголосив, що його підзахисного ніхто не спонукав до вчинення злочину.

Стосовно запрошення журналістів до бізнес-центру "Леонардо" адвокат пояснив, що підзахисний не називав якісь конкретні ЗМІ, він просто вимагав представників преси, а список телеканалів, яких допустили до нього, складав не Карімов.

Читайте такожТерорист захопив банк і погрожував підірвати бізнес-центр у Києві: всі подробиці (фото, відео)

"Він не повідомляв про спонукання третіх осіб. Я питав його про це, але він не говорив про можливий тиск чи прохання, чи будь-які наміри третіх осіб вплинути на його дії. А з приводу телеканалів, то я знаю з клопотання, що свідки-правоохоронці кажуть, що Карімовим було запропоновано запросити журналістів без переліку", - сказав Ляшенко.

Як повідомляв УНІАН, 3 серпня близько 12:20 до банку в будівлі бізнес-центру "Леонардо" на розі вулиць Володимирської та Богдана Хмельницького у Києві увійшов чоловік і заявив, що у нього в рюкзаку вибухівка.

Співробітники правоохоронних органів встановили, що це громадянин Узбекистану Карімов, який проживає у Києві. Близько 15:00 зловмисника затримали.

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив, що Карімову в дитинстві поставили діагноз "олігофренія", в Узбекистані він перебував на психоневрологічному обліку.

СБУ відкрила кримінальне провадження за фактом теракту. Карімову вручили підозру за ч. 1 ст. 258 (вчинення терористичного акту) Кримінального кодексу.