У липні ФСС отримав від роботодавців перші заяви-розрахунки, які містили електронні лікарняні \ фото ua.depositphotos.com

Фонд соціального страхування (ФСС) у липні прийняв на фінансування 1704 заяви-розрахунки від роботодавців для фінансування допомог за 2867 е-лікарняними.

Про це повідомила заступниця директора виконавчої дирекції ФСС Владислава Хижняк.

"У липні ми отримали від роботодавців перші заяви-розрахунки, які містили електронні лікарняні. На сьогодні таких заяв уже 1704 за майже трьома тисячами е-лікарняних, і щодня ця кількість збільшується. Медичні висновки при тимчасову непрацездатність формуються в 44% усіх закладів охорони здоров’я та ФОП, які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та здійснюють експертизу з тимчасової втрати працездатності", – сказала Хижняк.

Відео дня

Вона зазначила, що на сьогодні 80 тис. медичних висновків було автоматично відправлено в Електронний реєстр листків непрацездатності Пенсійного фонду, а готовими до сплати є вже 36,6 тис. електронних лікарняних.

Читайте такожВ Україні у червні збільшився середньоденний розмір виплат за лікарняними

"Готовим до сплати е-лікарняний стає на наступний день після дати завершення тимчасової непрацездатності працівника, статус е-лікарняного автоматично змінюється в кабінеті страхувальника. З цього моменту роботодавець має упродовж 10 календарних днів призначити працівнику матеріальне забезпечення та, якщо тривалість лікарняного понад 5 робочих днів або він підлягає оплати за кошти Фонду з першого дня, упродовж 5 робочих днів після призначення подати до ФСС заяву-розрахунок для фінансування допомоги", – зауважила заступниця начальника управління – начальниця відділу матеріального забезпечення Анна Харченко.

Також вона зазначила, що на період перехідної моделі в разі вагітності та пологів лікарі мають видати паперовий листок непрацездатності. Формування медичних висновків і створення е-лікарняних з цієї причини непрацездатності під час перехідного періоду по впровадженню електронних лікарняних не передбачено.

Окремо Харченко звернула увагу роботодавців на доступні механізми подання заяв-розрахунків за е-лікарняними – станом на сьогодні подати заяви-розрахунки за е-лікарняними можливо:

● в електронному виді за допомогою клієнтського спеціалізованого програмного забезпечення із застосування електронного підпису/печатки,

● або на паперових носіях.

"У кабінеті страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду наявний інтерфейс подання заяви-розрахунку безпосередньо з кабінету – однак, на сьогодні це лише напрацювання візуального інтерфейсу, функціональна реалізація відсутня. Тобто у випадку подання роботодавцем заяви-розрахунку через кабінет на сайті Пенсійного фонду така заява-розрахунок не передається до органів Фонду соціального страхування та не підлягає оплаті. Подати заяву на фінансування матеріального забезпечення в електронному вигляді роботодавці, як і раніше, можуть за допомогою клієнтського спеціалізованого програмного забезпечення", – зазначила Харченко.

У ФСС нагадали, що Україна поступово переходить на автоматичне формування е-лікарняних замість видачі паперових листків непрацездатності. Перехідна модель триватиме з червня по серпень цього року.

Вас також можуть зацікавити новини