Нагляд включатиме моніторинг діяльності учасників ринку / фото УНІАН Володимир Гонтар

Національний банк України розпочав громадське обговорення проекту Положення про здійснення дистанційного нагляду на ринках небанківських фінансових послуг.

Про це повідомляє Forinsurer.

Читайте такожУ Нацбанку анонсували новий закон про страхування

Відео дня

Що зміниться

Як пише видання, цей документ допоможе Нацбанку при здійсненні дистанційного нагляду: отримувати актуальну інформацію про стан ринку, запобігати правопорушенням учасниками ринку, визначити порядок і процедури для своєчасної та ефективної комунікації з учасниками ринку, а також гарантувати дотримання законних прав та інтересів учасників ринку.

Що включатиме нагляд

Безвиїзний нагляд включатиме моніторинг діяльності учасників ринку. Йдеться про аналіз звітності, документів, операцій, опитувальників, письмових пояснень, інформації, отриманої від учасників ринку, підрозділів НБУ, державних органів, з інших офіційних джерел.

Також нагляд включатиме регулярні оцінки загального фінансового стану учасника ринку, результатів його діяльності та якості корпоративного управління, системи внутрішнього аудиту та управління ризиками, дотримання обов'язкових нормативів та інших вимог.

Положення вводить формат документів, що складаються за результатами дистанційного нагляду і фіксують порушення або ознаки ризикової діяльності, а також процедуру надання таких документів учасникам ринку.

Пріоритетним способом обміну інформацією стане електронна пошта. НБУ має право ініціювати проведення робочих зустрічей (у тому числі в дистанційному форматі) з представниками учасників ринку для ефективного діалогу.

Ринок страхування в Україні

  • Верховна Рада у 2019 році прийняла закон про "Спліт", що передбачає ліквідацію Нацкомісії з держрегулювання ринків фінпослуг і поділ її функцій між НБУ і Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку.
  • Національний банк України 1 липня 2020 року обрав переможця конкурсного відбору на посаду голови Департаменту з нагляду за страховим ринком, ним стала колишній член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, Ольга Максимчук.
  • Нацбанк з 1 липня 2020 року отримав повноваження здійснювати нагляд за 1900 фінустановами, включаючи страхові та факторингові компанії, кредитні спілки, ломбарди та компанії, що надають послуги з переказу коштів.
  • 8 серпня 2020 року в Нацбанку анонсували новий закон про страхування.