Страховики починають відмовлятися від своїх ліцензій / Ілюстрація REUTERS

В Україні сім страхових компаній подали заяви щодо анулювання ліцензій через нездатність виконати норматив платоспроможності.

Про це заявила перший заступник Національного банку України (НБУ) Катерина Рожкова, передає прес-служба НБУ.

Читайте такожНацбанк виключив з Держреєстру відразу дві фінансові установи

Відео дня

"Процес консолідації страхового ринку триває. Сім страхових компаній вирішили не чекати" з моря погоди "і добровільно подали заяви про анулювання ліцензій. НБУ при розгляді заяв, перевірить виконання зобов'язань перед клієнтами. Частка цих компаній на ринку в преміях становить 7%, у виплатах - близько нуля. Після їх виходу сектор "просяде" в цифрах, але це точно не позначиться на його утриманні", - повідомила Рожкова.

"Сім страхових компаній вирішили не чекати" з моря погоди "і добровільно подали заяви про анулювання ліцензій", - заявила Рожкова

Норматив платоспроможності

Як зазначила Рожкова, Нацбанк не буде відкладати виконання нормативу платоспроможності та достатності капіталу на рівні 100%, який набрав чинності з 30 червня, оскільки карантин не вплинув на показник платоспроможності страховиків.

"Всім, хто знаходиться в зоні ризику, були направлені відповідні вимоги. Частина компаній запевнила, що вийде на необхідний рівень, частина - не відреагувала", - зазначила Рожкова

"Сьогодні не всі компанії готові до цього. На жаль, 34 компанії так і не досягли значення нормативу 60%, не кажучи про 100%. У червні всім, хто знаходиться в зоні ризику, були направлені відповідні вимоги. Частина компаній запевнила, що вийде на необхідний рівень, частина - не відреагувала", - зазначила Рожкова.

Що таке "коефіцієнт ліквідності"

Коефіцієнт покриття ліквідністю (LCR) встановлює мінімально необхідний рівень ліквідності для покриття чистого очікуваного відтоку коштів з банку протягом 30 днів з урахуванням стрес-сценарію. Коефіцієнт розроблений Базельським комітетом з банківського нагляду у відповідь на глобальну фінансову кризу 2007-2008 років. З 2015 року норматив є обов'язковим для банків країн ЄС.

Хронологія подій

  • Національний банк з 1 грудня 2018 року ввів новий обов'язковий норматив - коефіцієнт покриття ліквідності (LCR).
  • 26 грудня 2019 року Національний банк України ввів для українських банків новий норматив довгострокової ліквідності NSFR (Net Stable Funding Ratio), що визначає мінімальний рівень ліквідності банку на горизонті один рік. З 2021 року новий норматив стане обов'язковим для виконання.