У Фонді соцстрахування пояснили причину затримок виплат / фото: uapress.info

Причинами затримок соціальних виплат від Фонду соціального страхування (ФСС) України є недонадходження коштів від єдиного соціального внеску (ЄСВ) через карантин і відсутність резервного фонду ФСС, який повинен був бути створений ще в 2018-2019 року, сказала на прес-конференції в УНІАН директор виконавчої дирекції ФСС Олена Дума.

Вона повідомила, що Фонд соцстрахування під час карантину вже недоотримав 500 млн грн від ЄСВ. При цьому Фонд продовжує здійснювати соціальні виплати, гарантовані державою, і директор вважає це питанням національної безпеки.

Читайте такожПрибуток глобальних перестраховиків у 2019 році зріс через збільшення попиту на захист

Відео дня

За словами Думи, незважаючи на перебування ФСС у складних умовах, 22 квітня під час засідання правління було ініційовано відсторонення її від посади, після чого була створена тимчасова комісія для вивчення її діяльності на посту директора виконавчої дирекції ФСС.

«22 квітня прийнято рішення відсторонити мене від посади, і мені невідомо, з яких причин це відбулося. На жаль, на засіданні мені не дали слово як директору... Я не змогла доповісти про фінансовий стан фонду. Крім того, припинені дії всіх актів, підписаних мною як директором. Порушені права майже половини трудового колективу», - розповіла Дума.

Також директор розповіла про корупційні складові, які вона побачила за недовгий термін перебування на своєму посту (з лютого 2020 року – УНІАН).

«За короткий термін я побачила корупційні схеми, вони були на поверхні й були підтверджені перевірками. Відповідні дії будуть мати оцінку суспільства та правоохоронних органів. Є певні галузі, регіони, де начальники управлінь робочих органів соцстраху перейшли рамки законності щодо організації діяльності: у них працюють близькі люди, це підтверджено антикорупційними органами», - повідомила Олена Дума.

Вона висловила сподівання, що різні органи та інституції, включаючи президента, Міністерство соціальної політики, дадуть оцінку діям щодо її усунення, адже керівництво ФСС, і в тому числі сама директор, за її словами, намагалися діяти за курсом президента проти корупції та рейдерства.

За час перебування на своїй посаді, за словами Думи, вона зіткнулася з багатьма викликами, пов'язаними з оголошеним карантином та кризою, і при цьому була забезпечена стабільна робота ФСС, адже від цього залежить забезпечення громадян України соціальними виплатами.

«Фонд соціального страхування здійснює виплати для 12 млн громадян, тому в умовах карантину критичним є питання функцій Фонду... За останні місяці і під час карантину, коли уряд затверджував важливі рішення, Фонд соціального страхування був на передовій. Від роботи Фонду залежить, чи отримують люди виплати за лікарняними і наскільки вчасно», - повідомила Дума.

За її словами, карантин вніс свої корективи в роботу ФСС.

«В умовах карантину ми активно працювали. Стабільність роботи фонду це, насамперед, забезпечення турботи про людей. Так, була введена гаряча лінія, лінія соціальної довіри, щоб забезпечити дистанційне обслуговування. Працює лінія «Стоп-паніка», на яку позитивно відреагувало МОЗ», - сказала Дума.

Також директор розповіла, що саме під час карантину ФСС запропонував зміни в законодавство. Зокрема, було розширено перелік страхових випадків, і тепер, під час карантину, виплати від ФСС покладені особам, які перебувають на самоізоляції під медичним наглядом. Крім того, таким громадянам виплати за лікарняними передбачені у розмірі 50% від середнього заробітку незалежно від страхового стажу.

Як повідомляв УНІАН, 27 квітня уряд прийняв рішення про виділення 6 млрд грн Фонду соціального страхування України на фінансування допомог по безробіттю.