Представники МСБ не мають великого запасу міцності / фото ua.depositphotos.com

Малий та середній бізнес (МСБ), які є більш вразливим до будь-яких негативних чинників, потребують більшого захисту, особливо в період локдауну.

Про це повідомила керівниця відділу андерайтингу страхової компанії "ІНГО" Аліна Демченко.

"На відміну від великих підприємств, представники малого та середнього бізнесу, (наприклад, кав’ярня чи невеличкий магазин) не мають великого запасу міцності, щоб впоратися з викликами, що виникають в умовах кризи чи нестабільності. І часто такий бізнес для їх власників є справою життя, головним та єдиним активом, втрата якого означатиме фінансовий крах", – розповідає Аліна Демченко. – "Тому для сегменту МСБ вже давно розроблені спеціальні страхові програми, що дозволяють захистити бізнес на випадок негараздів".

Відео дня

Особливої уваги невеликий бізнес потребує під час вимушеного тимчасового закриття. В такі періоди суттєво зростають ризики протиправних дій, пожежі, залиття та інших інцидентів, неконтрольованих через відсутність персоналу на робочому місці.

Наразі страхове покриття розширене додатковою можливістю застрахувати також і власну відповідальність МСБ. Це означає, що навіть невеликі підприємства можуть убезпечитись від претензій за шкоду, яку вони можуть завдати клієнтам, відвідувачам і просто стороннім людям. Такий захист дозволяє за рахунок страхової компанії компенсувати збитки, завдані іншим людям або їхньому майну (наприклад, сплатити вартість лікування відвідувача, що травмувався на слизькій сходинці на вході до магазину чи кав’ярні).

Відзначає експерт і доступність страхової програми. Наприклад, якщо вартість застрахованого майна оцінюється у 5 мільйонів гривень, то поліс коштуватиме близько 5 тисяч гривень на рік. Тобто власник кав’ярні може застрахувати свій бізнес за вартістю чашки кави (близько 14 грн на день). Завдяки оптимізації бізнес-процесів, зокрема в розрахунку тарифів та умов страхування, в "ІНГО" здатні запропонувати доступне страхове покриття для МСБ протягом 20 хвилин.

За словами Демченко, у порівнянні зі стандартними корпоративними програмами, МСБ проходять простіші процедури врегулювання збитків у разі настання страхового випадку, надають менший перелік документів та в результаті отримують відшкодування протягом 2-х тижнів.