скріншот відео програми "Схеми - корупція в деталях"

Екс-заступник голови КМДА і депутат Київради Ілля Сагайдак на своїй сторінці в Фейсбук показав документи про сумнівні діях мера Києва Віталія Кличка під час фінансування будівництва Шулявській розв'язки.

Читайте такожУ Кличка дозволили скандального пастора Черновецького Сандею Аделаджі побудувати новий мікрорайон на Позняках«В червні 2018 року виходить програма Схеми: корупція в деталях - RFERL про змову на тендері за Шулявській розв'язці на 600 млн грн. У випуску журналіст повідомляє Кличка про результати розслідування, уточнюючи про підробку документів і тд», - пише Сагайдак.

Він відзначає, що незважаючи факт очевидної змови і проведення розслідування АМКУ, яке завершилося штрафом на 112 мільйонів гривень для компаній, які брали участь у тендері, Кличко все одно особисто звернувся до прем'єра Володимира Гройсмана з проханням виділити підряднику 100%-й аванс.

Відео дня

«У серпні 2018 року Антимонопольний комітет відкриває розслідування за фактом змови на тендері, яке в підсумку довело змову і оштрафувало компанії на 112 млн грн. Увага!!! 22 жовтня 2018 року Кличко особисто звертається до Гройсмана з пропозицією видати підряднику 100% аванс!!! 100% аванс організатору фіктивного тендеру», - пише Сагайдак.

Сагадак також показує лист від Міністерства економіки з застереженням про те, що підряднику не можна видавати авансом всі 100% коштів, оскільки після цього місто вже не буде здатне впливати на підрядника.

«Станом на сьогодні, аванс успішно виданий, але актів не видно», - зазначив депутат, демонструючи постанову Кабміну Гройсмана про внесення змін в низку інших постанов, що стосуються будівництва Шулявської розв'язки.

«За інформацією ЗМІ, підрядник намагається подати новий кошторис приблизно на 1,5 - 2 млрд грн! Місто тепер у заручниках, ніхто будувати відповідно до тендера за 600 млн не збирається. Чи пов'язаний Кличко з цим злочином?», - пише депутат.

Як повідомляв УНІАН, це вже не перші звинувачення на адресу міської влади про причетність до фінансових махінацій.

Автор альтернативної розв'язки на Шулявці, колишній спеціаліст Департаменту містобудування та архітектури КМДА Віктор Петрук заявив, що питання звільнення Кличка з посади голови КМДА завершиться нічим і Кличко продовжить займати цей пост до тих пір, поки буде Кабмін Гройсмана.

Пов'язано це, на його думку, з тим, що у відносинах між Кличком і представниками Кабміну Гройсмана існують тісні корупційні зв'язки, які дозволяють їм спільно використовувати інфраструктурні проекти в столиці в якості інструменту для розкрадань на сотні мільйонів гривень.