Собор Святої Софії / фото УНІАН

Фармацевтичні компанії "Дарниця" та "Інтерхім", спільно з благодійним фондом Zagoriy Foundation реалізували проект з осушення фундаменту та стін Софійського собору та прилеглих споруд за допомогою швейцарського обладнання BioDry. Це дозволить привести в норму рівень вологи та позбавить від вогкості стіни й підвальні приміщення однієї з ключових пам'яток України - Софії Київської. Про це було оголошено на брифінгу з нагоди старту проекту на території Софії Київської 16 вересня.

Генеральний директор заповідника "Софія Київська" Неля Куковальська нагадала, що вогкість і цвіль - головна проблема всіх старовинних пам'яток архітектури. За її словами, основною загрозою для таких будівель, є не тільки руйнування фундаменту і стін через вологу, що накопичилася, але і пошкодження експонатів і архівів, які зберігаються в підвалах та запасниках.

"Я щаслива, що здійснилася моя найзаповітніша мрія - "вилікувати" Софію. Вона знаходиться вже у вельми поважному віці, і змушена протистояти загрозам. Я рада, що фармацевтів і музейників об'єднала одна спільна надважлива місія - піклуватися про здоров'я Софії Київської", - зазначила вона.

Відео дня

Своєю чергою, голова ради директорів Darnitsa Group Дмитро Шимків зазначив, що завдяки спільній роботі з "Інтерхім" та Zagoriy Foundation вдалося в найкоротші терміни знайти найсучасніше обладнання, яке допомогло багатьом пам'яткам архітектури в Європі, і здатне "вилікувати" Софію Київську.

"Ця технологія є біосумісною з навколишнім середовищем. Вона вже працює і природним чином усуне першопричину вологості фундаменту і стін, які приховують ще багато таємниць і які тільки належить розкрити. Тому ми, наслідуючи приклад Івана Мазепи, Богдана Хмельницького і Петра Могили, "лікуємо" Софію, щоб вона зберегла свою велич, об'єднала минулі та майбутні покоління і наповнювала життя справжніми цінностями, а Оранта - продовжувала оберігати Київ", - підкреслив Шимків.

Анатолій Редер, генеральний директор ВАТ "Інтерхім", нагадав, що Богоматір Оранта Софіївська є захисницею Києва.

"Ми не могли залишитися осторонь, коли тисячолітній пам'ятник духовності і культури країни опинився під загрозою. Те, що він дійшов до нас в первозданному вигляді - справжнє диво. Тому коли перед собором виникла загроза надмірної вологи, ми не вагалися ні секунди. Плідна співпраця з партнерами та керівництвом заповідника дала обнадійливі плоди: волога покидає стіни - Софія одужує", - зазначив Редер.

Своєю чергою, співзасновник благодійного фонду Zagoriy Foundation Катерина Загорій підкреслила, що спільний проект з оздоровлення Софії Київської стане ще одним кроком з відновлення культури меценатства в Україні.

 "Це справжнє диво і спільна заслуга українців, що нам вдалося зберегти собор XI століття. Ми повинні подякувати за це науковцям, будівельникам, реставраторам, співробітникам музею. І, звичайно ж, меценатам усіх часів. Долучитися до їхньої праці - велика честь для нас. Реконструкція Софії за часів Івана Мазепи була символом відновлення України після руїни. Впевнена, що цей спільний проект Zagoriy Foundation, фармацевтичних компаній "Дарниця"  та "Інтерхім "стане ще одним важливим кроком до відродження культури благодійності в нашій країні", - підкреслила Катерина Загорій.

Фармацевтична компанія "Дарниця" - найбільший в Україні виробник лікарських засобів, яка веде свою історію з 1930 року. У 2019 році Дарниця оголосила про трансформацію свого бізнесу. Компанія провела ребрендинг, змінила логотип і представила нову стратегію - побудову міжнародного бренду, лідерство в генеричному сегменті лікарських засобів і діджиталізацію процесів. 

Фармацевтична компанія "Інтерхім" - одне з провідних фармацевтичних підприємств країни. Засноване у 1992 році, є розробником і виробником оригінальних лікарських препаратів, а також знеболюючих препаратів для важко - і онкохворих.

Благодійний фонд Zagoriy Foundation був створений у 2015 році Глібом, Катериною та Володимиром Загоріями для реалізації благодійних проектів. Zagoriy Foundation системно впроваджує накопичений поколіннями сім'ї Загорій досвід благодійності. Пріоритетним напрямком діяльності фонду є розвиток культури благодійності в Україні. У цьому напрямку фонд впроваджує проекти та окремі активності.

Детальніше про проект: https://savesophia.org.