Як правильно готувати глінтвейн / smachno.ua

З настанням холодів в Україні вже традиційно згадують про глінтвейн. Трохи гарячого вина з прянощами можуть внести трохи тепла і затишку навіть у найпохмуріші і морозні зимові дні.

Глінтвейн допоможе скоротати вечір з друзями або прикрасити святковий стіл. Готувати його зовсім не складно, особливо якщо знати кілька невеликих нюансів. УНІАН знайшов в мережі рецепти глінтвейну і готовий дати кілька важливих порад щодо його приготування.

Рецепт глінтвейну – класичний

Класичний глінтвейн готується з червоного сухого вина. На півтора літра вина знадобиться 150-200 грамів цукру (за смаком), по дрібці гвоздики, кориці, тертого (або меленого) імбиру і кардамону, а також лимон.

Лимон вимити і натерти цедру на середній тертці. Змішати з цукром і спеціями, висипати в емальовану каструлю. Отриману суміш залити вином і перемішати.

Поставити каструлю на повільний вогонь, розігріти до 70-80 градусів, помішуючи. Напій бажано процідити, подавати гарячим, з часточками апельсина.

Важливо пам'ятати, що глінтвейн не можна доводити до кипіння.

Рецепт глінтвейну без цукру

Глінтвейн можна готувати і без цукру, але такий рецепт сподобається любителям характерного для вина кислого присмаку. Цукор можна замінити медом – півтори столові ложки на півтора літра вина.

Солодкості глінтвейну без цукру можуть додати і фрукти – вичавіть в глінтвейн трохи апельсинового соку, або додайте дрібно нарізані цитрусові в нагріте вино і дайте йому настоятися.

Класичний глінтвейн готується з сухого червоного вина, фруктів та спецій / УНІАН

Рецепт глінтвейну безалкогольного

Для тих, хто не хоче або не любить пити, давно придумали безалкогольний глінтвейн. Його готують на основі соку.

На літр темного виноградного, смородинового або вишневого соку потрібно 3-4 стручки гвоздики, 2 зірочки бадьяну, столова ложка меленого імбиру, щіпка кориці та лимон.

Приправи змішати в глибокій мисці, вимити і дрібно нарізати лимон, видаливши кісточки. Нагріти сік у неметалевої каструлі, не доводячи до кипіння.

Додати в гарячий сік приправи та лимон, ретельно перемішати, накрити кришкою і дати настоятися близько 15 хвилин. Подавати теплим, за бажання – з часточками апельсина.

Безалкогольний глінтвейн можна приготувати і на основі яблучного соку. Така рецептура додатково потребуватиме яблука – його слід дрібно нарізати і додати в нагрітий сік разом з лимоном і приправами.

Безалкогольний глінтвейн з яблучного соку вийде світлим. Його можна підфарбувати, додавши ложку порічкового, або вишневого варення.

Глінтвейн буває і безалкогольним - його готують на основі соку / patee.ru

Рецепт глінтвейну з апельсином

Глінтвейн з апельсином і медом також готується на основі червоного сухого вина. На одну пляшку (750 мл) потрібно половинка апельсина, половина яблука, 2-3 столових ложки меду, 1-2 палички кориці, 5 горошин запашного перцю, 5-6 бутонів гвоздики.

Дрібно нарізати яблуко і апельсин, покласти в каструлю, змішати з медом і прянощами. Залити каструлю вином і гріти на повільному вогні, помішуючи. Не доводячи до кипіння, зняти з вогню і дати постояти під кришкою до 15 хвилин. Подавати гарячим.

Рецепт глінтвейну з чаєм

Глінтвейн з зеленим чаєм допоможе привести нерви в порядок і розслабитися.

На одну пляшку червоного сухого вина потрібно половина яблука, половина апельсина, до 100 грамів цукру (за смаком) щіпка тертої кориці, лимон, 4-5 горошин запашного перцю, 3-4 палички гвоздики та 10-20 грамів зеленого листового чаю.

Закип'ятити 100 мл води і заварити в ній чай. Дрібно нарізати лимон, апельсин і яблуко, помістити їх в каструлю і змішати зі спеціями. За смаком додати цукор.

Залити отриману суміш вином. Нагрівати вино приблизно до 80 градусів і додати в нього чай. Накрити кришкою і залишити на 10 хвилин. Напій готовий.

Глінтвейн можна приготувати і з білого вина / povar.ru

Глінтвейн з білого вина

Глінтвейн також готують з білого вина, бажано сухого. Такий напій буде непогано гармоніювати з ромом або коняком.

На 1 пляшку сухого білого вина (750 мл) потрібні 1 столова ложка рому, 100 грамів води, до 150 грамів цукру або меду (за смаком), кілька бутончиків гвоздики, щіпка тертої кориці, по половині апельсина і невеликого яблука.

Замішати спеції з цукром у воді, довести її до кипіння. Дрібно нарізати фрукти, додати їх в киплячу воду, варити 1 хвилину. Додати вино, прогріти, не доводячи до кипіння. В гарячий напій додати столову ложку рому.

Рецепт глінтвейну - відео

Приготування глінтвейну – творчий процес, який спонукає до експериментів. Важливо лише пам'ятати, що вино не варто доводити до кипіння, а також не робити напій занадто солодким.

Для тих, хто шукає легких шляхів, або просто економить час, давно доступні спеціальні суміші для його приготування.

Подавати глінтвейн можна з фруктами або паличкою імбиру, у високих келихах. У такому вигляді він стане чудовою прикрасою новорічного столу.