Рецепти пісних страв на Святу вечерю / Фото УНІАН

Меню на Святвечір 6 січня – напередодні православного Різдва Христового – традиційно складається з 12 пісних страв, зокрема хлібу, куті, вареників тощо. Втім, експерти радять експериментувати з інгредієнтами, якщо це дозволяє фінансове становище.

Читайте такожЯк приготувати кутю на Святвечір і Різдво: найкращі рецепти

Наші пращури прискіпливо організовували меню на Святвечір, оскільки вночі напередодні Різдва, за слов’янськими повір’ями, навідувалися духи померлих родичів. А їхню присутність треба було чимось задобрити.

Страви на Святвечір повинні бути пісними, оскільки свято припадає на останній день Пилипівського посту. До пісних страв на Святвечір обов’язково входить кутя, якої діляться члени сім’ї на знак миру та єдності, хліб, узвар, борщ, риба, гриби, вареники. Повністю виключено вживання алкоголю.

12 пісних страв на Святвечір

Бідна кутя

Обов’язковою на Святвечір та Різдво для християн є кутя за рецептом закарпатської страви на Святвечір.

Для її приготування вам потрібен один стакан пшениці, 300 г сухофруктів, 150 г волоських горіхів, 100 г маку, 3 столові ложки меду, стільки ж цукру, сіль за смаком.

Пшеницю та мак промийте і залийте на ніч водою. Потім варіть пшеницю до готовності не менше 30 хвилин. З маку злийте воду та перетріть на макітрі або в ступці до появи макового молочка.  

Додайте до маку мед з цукром, перемішайте. Підсушіть на сковорідці волоські горіхи, поламайте їх на невеличкі шматочки й залийте на 5 хвилин окропом. Потім злийте воду. Перемішайте інгредієнти.

Узвар

smachno.ua

На Святвечір обов’язковим напоєм є узвар, оскільки алкоголь в цей день під забороною. Крім того, узвар дуже корисний.

Для його приготування візьміть 500 г сухофруктів і 150 г цукру. Сухофрукти треба промити, потім залити водою і довести до кипіння. Додати цукор і готувати на маленькому вогні.

Вареники з картоплею

На Свят вечір господині традиційно готують вареники – з картоплею, капустою чи квасолю.

Для вареників з картоплею вам треба взяти 500 г картоплі, 250-270 г борошна, 2 яйця, 100 мл молока, 2 цибулини, 50 мл рослинної олії й 50 г вершкового масла, 2 столові ложки цукру, сіль.

smachno.ua

Картоплю треба очистити й приготувати. Змішати борошно з яйцями, молоком і двома ложками олії, додати сіль. Вимісити тісно, накрити його і залишити на 30 хвилин.

Цибулю очистити та мілко нарізати. Половину цибулі обсмажити в олії. Картоплю розім’яти в пюре з вершковим маслом, додати обсмажену цибулю, посолити, поперчити й перемішати.

З тіста зробити тонкий пласт. Вирізати з нього кружальця діаметром приблизно 7 см. Розкласти у кружальця начинку, скласти їх і вологими руками защипати краї.

Потім викласти вареники у киплячу підсолену воду, і, коли вони спливуть, варити ще 3 хвилини.

Пісний борщ

smachno.ua

Яке ж меню на Свят вечір без українського борщу? Втім, 6 січня його треба подати пісним. Отже – виключити з інгредієнтів м’ясо чи сало, а також жирну сметану.

Для пісного борщу вам знадобиться 2 помідори, 2 буряки, одна морква, цибуля, дві картоплини, пів капусти, 2 зубчики часнику й один лавровий лист, 2 столові ложки олії, одна столова ложка солі й цукор, оцет за смаком.

Чистимо овочі й нарізаємо їх тонкою соломкою. Помідори – кубиками. Часник чавимо ножем. У підсолений окріп кладемо картоплю та капусту – ставимо на невеликий вогонь.

Цибулю й моркву смажимо в олії 5 хвилин, опісля додаємо половину буряка, цукор та оцет. Тушкуємо все 10 хвилин. Ще половину буряка залишаємо в оцті та даємо настоятися.

Тушковані овочі додаємо до сковорідки та доводимо до кипіння вже на більшому вогні.

Риба

smachno.ua

До святвечірніх страв завжди входить риба. Сьогодні пропонуємо рецепт смажених карасів. Візьміть 300 г карася, борошна, олії та солі за смаком. Підготовлену рибу нарізаєте на пропорційні шматочки й посипаєте сіллю.

Обсмажуйте рибу на розігрітій сковорідці до золотистої скоринки.

Грибна печеня

Овочі – найбільш актуальні для 6 січня, тому й складають основну частку пісних блюд на Святвечір, що символізують 12 страв.

smachno.ua

Для грибної печені візьміть 300 г картоплі, 50 г болгарського перцю, 70 г грибів, 30 г квашених огірків, 10 г зелені, 30 цибулі, 150 мл овочевого бульйону, сіль.

Овочі почистьте, помийте і наріжте кубиками. Обсмажуйте картоплю, цибулю, поступово додаючи інші овочі. Залийте овочевим бульйоном і залиште на 10-15 хвилин. Доведіть до кипіння, додаючи часник, зелень і за смаком спеції.

Запечені у меді яблука

Серед тих страв, які мають бути на Святій вечері, є також солодощі й хліб або випічка.

smachno.ua

Для цієї страви візьміть 7 яблук, 190 г родзинок, 7 ложок меду, 14 горіхів, 7 ложок кориці з цукром, коньяк.

Видаліть серцевину яблук, залиште родзинки на 30 хвилин у коньяку. Всередину яблук покладіть по ложці меду, родзинок та по два горіхи. Зверху посипте цукром, змішаним з корицею.

У форму налийте води на 1 см, викладіть яблука і запікайте 30 хвилин при 200 градусах.