Львів. 24 березня. УНІАН. На Львівщині спалювання громадянами минулорічної трави, опалого листя та сухих гілок вже завдало збитків державі на суму понад 271 тис. грн. і може становити реальну загрозу життю людей та їх помешканням.

Як повідомив УНІАН помічник начальника ГУ МНС України у Львівській області Віталій Туровцев, впродовж другої декади березня ГУ МНС України у Львівській області «фіксує катастрофічне зростання випадків підпалів сухої трави».

«Пожежно-рятувальні підрозділи здійснили близько тридцяти виїздів на гасіння з цього приводу. Лише впродовж доби 23 - 24 березня рятувальники відреагували на 14 таких повідомлень. Збитки завдані такими варварськими діями налічують понад  271 600 гривень», - зазначив Віталій Туровцев.

Відео дня

Підрозділам ГУ МНС у Львівській області доводиться не тільки гасити пожежі, а й рятувати будівлі, майно та життя людей.

«Яскравим прикладом є пожежа, яка трапилася 22 березня у с.Товмач Кам’янка–Бузького району, де бійцям МНС вдалося врятувати дві будівлі та майно на суму 100 000 гривень», - розповів Віталій Туровцев.

Основною причиною такої ситуації є нерозуміння загрози весняних підпалів, що призводять до нещасних випадків, нищення майна, відімкнення населених пунктів від енерго- та газопостачання.

«Існує небезпека перекидання полум’я на житлові чи господарські споруди, залізничні колії, промислові об’єкти, а це вже не тільки матеріальні збитки, а й загроза життю людей. Такий розвиток подій ускладнює процес гасіння полум’я. Часто спалювання сухої трави тягне за собою займання торфу, лісів, а це складні пожежі, які часто є  довготривалими та виснажливими. Специфіка таких пожеж полягає у тому, що поклади цієї торфу можуть сягати значних глибин і горіти місяцями, випалюючи небезпечні порожнини у грунті. Історія знає приклади, коли торф горів навіть взимку. Звичайно, пожежникам складно ліквідовувати такі осередки небезпеки. Це вимагає значних матеріальних та фізичних затрат», - наголосив начальник ГУ МНС України у Львівській області Сергій Дмитровський.

Як наголошується у повідомленні прес-центру ГУ МНС України у Львівській області, «очищення вогнем від сухих бур‘янів зазвичай занадто дорого обходиться і тим, хто запалив сірника, і тим, хто гасить полум’я».