За словам прокурора, екс-депутат планував вчинити ще низку навмисних вбивств / фото УНІАН

Колишній народний депутат Ш. підозрюється в організації та замовленні вбивства полковника міліції Романа Єрохіна, скоєного 12 років тому.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

За словам прокурора, екс-депутат планував вчинити ще низку навмисних вбивств, зокрема свого конкурента з банківського сектору.

Відео дня

Матіос зауважив, що за ці злочини громадянину Ш. загрожує покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

На уточнююче запитання, чи має він на увазі колишнього народного депутата Олександра Шепелєва, Матіос відповів: "Я сказав рівно те, що сказав".

Як повідомив Матіос, «сьогодні о 9.30 Головною військовою прокуратурою повідомлено про підозру громадянину Ш. про вчинення злочинів, передбачених ст. 257 Кримінального кодексу (організація озброєної банди з метою нападу на окремих осіб), ч. 3 ст. 146 (організація викрадення людини з корисливих мотивів за попередньою змовою організованою групою способом, небезпечним для життя і здоров’я потерпілого, із застосуванням зброї, що спричинило тяжкі наслідки), ч. 3 ст. 27, п.п. 6, 11, 12, 13 ст. 115 Кримінального кодексу (умисне заподіяння смерті іншій людині з корисливих мотивів, вчинене на замовлення за попередньою змовою групою осіб особою, яка раніше вже вчиняла умисне вбивство), ч. 3 ст. 27, ст. 348 Кримінального кодексу (організація вбивства працівника правоохоронного органу у зв’язку з виконанням цим працівником службових обов’язків), ч. 3 ст. 27, ст. 263 (організація, придбання, зберігання, носіння і використання вогнепальної зброї)».

За його словами, готується клопотання про застосування до підозрюваного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без внесення застави.

При цьому Матіос уточнив, що екс-депутат не затримувався, тому що і так перебуває під слідством - є підозрюваним та обвинуваченим у низці інших кримінальних проваджень, в яких до нього вже застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Також головний військовий прокурор сказав, що стосовно колишнього депутата в різних судах Києва та Київської області розглядаються обвинувальні акти по п’яти різних кримінальних провадженнях.

За словами Матіоса, мотивом організації вбивства Єрьохіна стала помста за професійну діяльність і бажання перешкодити подальшому документуванню злочинних дій групи осіб.

За даними слідства, полковник Єрохін з підлеглими з УБОЗу виявили конвертаційний центр, що діяв на базі одного з комерційних банків у Донецьку, кінцевим беніфеціаром якого на той час був громадянин Ш., і діяльність цього конвертцентру була припинена.

«Подальша професійна доля полковника Єрохіна була спрямована на виявлення та припинення протиправної діяльності інших конвертаційних центрів на території України, у тому числі на території Донецької області, що абсолютно не влаштовувало діючого народного депутата, який і був організатором та замовником цього вбивства», - пояснив Матіос.

За словами прокурора, підозрюваний знайшов та залучив 5 осіб, більшість з яких були діючими або колишніми правоохоронцями, що за матеріальну винагороду погодилися вчинити вбивство. Замовник злочину надав виконавцям вбивства зброю, транспорт і гроші, необхідні для підготовки та вчинення злочину.

«Застосовуючи всі можливі засоби конспірації, замовник та організатор цього вбивства, народний депутат України так побудував взаємовідносини між учасниками злочину, що вони не знали усієї групи, і тільки декілька з них знали основного замовника. Це дало можливість на той момент уникнути відповідальності за організацію особливо тяжкого злочину народному депутату», - зауважив Матіос.

Він нагадав, що виконавці злочину були засуджені до позбавлення волі на термін від 10 до 15 років.

Також Матіос додав, що здійснювати процесуальне керівництво у кримінальному провадженні щодо організатора вбивства генпрокурор Юрій Луценко у березні цього року доручив Головній військовій прокуратурі.

Як повідомляв УНІАН, Шепелєва 27 грудня 2012 року оголосили в міжнародний розшук. 5 липня 2013 року його затримали в Угорщині та за результатами процедури екстрадиції 26 березня 2014 року доставили в Україну.

Читайте такожПрокуратура встановила докази співпраці екс-нардепа Шепелєва з ФСБ

6 липня 2014 року Шепелєв втік з-під варти, і того ж дня його повторно оголосили у міжнародний розшук, а суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Правоохоронні органи РФ 19 березня 2015 року затримали Шепелєва у Московській області. На підставі клопотання Генеральної прокуратури України компетентні органи РФ у березні 2015 року розпочали екстрадиційну перевірку щодо видачі Шепелєва українській стороні.

За даними ГПУ, Шепелєв підозрюється в організації умисного вбивства та замаху на умисне вбивство двох або більше осіб, на замовлення, за попередньою змовою групою осіб; організації заволодіння транспортним засобом; організації розкрадання державних коштів ПАТ «Родовід Банк», їхньої легалізації та службового підроблення; вчиненні державної зради.

8 лютого 2018 року Шепелєва затримали у Київській області співробітники СБУ. За даними правоохоронців, в нього було виявлено «посвідчення» співробітника так званого «міністерства державної безпеки ДНР».

10 лютого суд заарештував Шепелєва, застосувавши запобіжний захід, обраний 26 березня 2015 року.