УНИАН


Про це йдеться в переданому УНІАН щорічному звіті Freedom on the Net 2014.

У вступній частині звіту повідомляється, що період Євромайдану «характеризується великим сплеском громадської діяльності онлайн і широким використання Інтернету та соціальних мереж для мобілізації, організації й координації інформаційних потоків українців».

Проте, зазначає Freedom House, «відповіддю на цю мобілізацію стали репресивні закони, прийняті парламентом у січні 2014 під тиском з боку уряду Януковича, спрямовані на стримування протестної активності, а також забезпечення більшого контролю над незалежними ЗМІ в Інтернеті».

Відео дня

«Тиск також був задіяний щодо журналістів, активістів і блогерів, які постраждали фізично та від DDoS-атак і рейдів в офісах ЗМІ, поряд з частковим блокуванням сайтів і великої кількості мобільних повідомлень з погрозами», - йдеться у звіті.

Читайте такожПрезидент Freedom House: США помилились, відмовивши Україні в летальній зброї

Також зазначається, що «репресивні закони були скасовані наприкінці січня під тиском опозиції та демонстрантів, проте напруга вторгнення Росії зберігається, доступ в Інтернет був тимчасово відрізаний в Криму».

«Українські ЗМІ зіткнулися з DDoS-атаками і масовими інформаційними війнами, у тому числі за рахунок використання ботів у розділах з коментарями, а також через пропаганду та дезінформацію з боку російської держави і російських ЗМІ», - наголошує Freedom House.

«Інтернет швидко стає основним полем в інформаційній війні з Росією. Активісти та журналісти співпрацюють, щоб розвінчати російську пропаганду і перевірити ключові факти про події в Україні для інших частин світу», - додає Freedom House.