Перехід через Керченську протоку в Азовське море українських військових кораблів проходив у складній обстановці та супроводжувався небезпечними інцидентами з боку російських військових сил.

Про це повідомили 23 вересня в командуванні Військово-Морських Сил Збройних сил України.

"Сьогодні, 23 вересня, пошуково-рятувальне судно "Донбас" та морський буксир "Корець" пройшли Керченську протоку. При цьому Військово-Морські Сили ЗС України не просили дозволу у країни агресора, а реалізували своє право на вільне плавання Керченською протокою та Азовським морем згідно Конвенції ООН та міжнародних угод", - йдеться в повідомленні.

У командуванні ВМС зазначили, що перехід кораблів до Керченської протоки та через неї проходив у складній обстановці.

Читайте такожУ мережі з'явилося відео проходження кораблями ВМС України Керченського мосту

"На Чорному морі кораблі українських ВМС безпосередньо супроводжувались розвідувальним кораблем чорноморського флоту "Приазов’я" та прикордонними сторожовими кораблями РФ "Аметіст" та "Дон". В Керченській протоці для безпосереднього супроводження було задіяно більше 10 кораблів і катерів ФСБ та Чорноморського флоту РФ. Літаки країни агресора неодноразово здійснювали обліт наших кораблів, у тому числі на гранично низьких висотах", - розповіли у ВМС.

В командуванні наголосили, що сили країни агресора допустили ряд небезпечних інцидентів.

"20 вересня близько 17.00 розвідувальний корабель Російської Федерації "Приазов’я" здійснив надмірне зближення з українськими суднами на дистанцію 2-х кабельтов, чим грубо порушив вимоги міжнародних правил та створив вкрай небезпечну ситуацію. 21 вересня російський винищувач Су-27 (з тимчасово-окупованої території АР Крим, бортовий номер 30) створив передумови до аварійної події в повітрі зблизившись на небезпечну відстань з військово-транспортним літаком Ан-26 Військово-Морських Сил ЗС України, який виконував планове завдання над акваторією Чорного моря", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, 20 вересня, пошуково-рятувальне судно A500 "Донбас" та морський буксир A830 "Корець" вирушили з походом із Західної військово-морської бази ВМС України в Одесі до Бердянська, де стануть основою новоствореної військово-морської бази українського флоту на Азовському морі.

З порту Бердянськ їм на зустріч вийшли малі броньовані артилерійські катери P177 "Кременчук" та P178 "Лубни".

Сьогодні українські військові кораблі пройшли Керченську протоку і вийшли в Азовське море.