Марія Захарова / REUTERS

У МЗС РФ дійшли висновку, що воєнний стан запроваджено в «російськомовних регіонах» України.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це на брифінгу в Москві сказала офіційний речник МЗС Росії Марія Захарова.

За її словами, керівництво України продовжує «гратися з вогнем», схваливши запровадження воєнного стану в 10 областях, що «є ретельно спланованим планом», першим етапом якого стала «провокація» ВМС України в Керченській протоці.

Відео дня

Як заявила Захарова, «задум Порошенка очевидний», і воєнний стан використовується для «підняття свого електорального рейтингу, що стрімко подає, й спроби заробити очки на черговій русофобській хвилі».

Читайте такожУкраїна заборонила в'їзд чоловікам-росіянам віком від 16 до 60 років

При цьому Захарова згадала російські фейки, що стосуються запровадження воєнного стану. «Передбачено заборону на свободу слова, зібрань, пересувань. Тепер київська влада при бажанні може, зокрема, відбирати у свого населення від особистого майна до документів. Такими повноваженнями вони самі себе нагородили», - сказала Захарова.

Також, переконана вона, «українських силовиків наділено винятковими повноваженнями аж до застосування сили без суду й слідства, що становить загрозу розростанню громадянського конфлікту по всій території країни».

За словами Захарової, воєнний стан має «селективний характер і зачіпає переважно області з російськомовним населенням, яке не схвалює діяльність нинішньої влади».

Водночас, Захарова не згадала, що воєнний стан було введено після атаки російських військових у нейтральних водах Чорного моря на українські кораблі.