Єнс Столтенберг / REUTERS

Генеральний секретар Організації північноатлантичного договору (НАТО) Єнс Столтенберг знову закликав Російську Федерацію негайно звільнити українських моряків та судна, захоплених у районі Керченської протоки.

Про це генсек Альянсу сказав на спільній прес-конференції з президентом України Петром Порошенком у Брюсселі, яка транслювалася на сайті НАТО.

"Ми залишаємося стурбованими загостренням напруженості в Азовському морі та довкола нього. Не може бути виправдання для застосування Росією воєнної сили проти українських суден та моряків. Росія повинна негайно звільнити моряків та судна, які вона захопила, і створити можливість для свободи судноплавства, в тому числі, вільного доступу до українських портів в Азовському морі", - заявив Столтенберг.

Відео дня

Читайте такожРФ хоче повторити у Чорному морі сценарій Азова і для цього посилює військову присутність у Криму – експерт

"Ми рішуче засуджуємо незаконну анексію Росією Криму, яку ми не визнаємо та не будемо визнавати. Спорудження мосту через Керченську протоку є ще одним порушенням суверенітету і територіальної цілісності України", - наголосив Столтенберг.

Він наголосив, що ці факти свідчать про модель дестабілізаційної поведінки Росії, яку можна побачити на сході України, де повідомлення про порушення режиму припинення вогню надходять на щоденній основі, в тому числі, із застосуванням озброєння, яке заборонене Мінськими угодами.