Цивільна дружина Сергія Семочка та її донька мають громадянство Російської Федерації / скріншот ZIK

Президент України Петро Порошенко заявив, що ухвалюватиме рішення щодо звільнення Сергія Семочка з посади першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки за результатами завершення перевірки контррозвідки СБУ.

Як передає кореспондент УНІАН, про це глава держави повідомив на прес-конференції в Києві.

Читайте такожІсторія Семочка працює на антирейтинг президента - воєнний експерт

Відео дня

«Стосовно Семочка і не тільки щодо нього. У нас є велика кількість державних службовців, в тому числі і в правоохоронних органах, які мають родичів в (тимчасово окупованому Росією) Криму. Я звернувся до голови СБУ Василя Грицака для того, щоб українська контррозвідка зробила перевірку відомостей цих державних службовців, поставивши пріоритет – в правоохоронних і слідчих органах», - зазначив він.

За словами Порошенка, коли перевірку буде завершено і будуть підстави притягти до відповідальності держслужбовців  або їх звільнити, то він це зробить. «За мною не забариться», - додав президент.

Як повідомляв УНІАН, Шевченківський районний суд Києва 28 листопада задовольнив клопотання слідчого, в якому йшлося, що  згідно з даними Департаменту контррозвідки Служби безпеки України, цивільна дружина Семочка та її донька мають громадянство Російської Федерації. У клопотанні слідчого йшлося, що для встановлення обставин можливого вчинення Семочком як особисто, так і через свої родичів державної зради, необхідно отримати детальну інформацію про зв'язок їхніх абонентських номерів телефонів у оператора мобільного зв'язку «Київстар».

Читайте такожНедовірливий стан. Як команда Порошенка вчила нас не вірити їм (рос.)

Рішенням суду правоохоронцям надано дозволу на тимчасовий доступ до документів, що містять інформацію про мобільний зв'язок, абонентів, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання за період з 1 січня 2014 року по 23 листопада 2018 року.

Підставою для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань стала заява голови правління однієї громадської організації від 4 жовтня 2018 року про те, що "журналіст встановив факти, які можуть свідчити про зв'язок першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки України через його сім'ю з іноземною державою агресором - Російською Федерацією, яка може фінансувати зазначену службову особу з метою отримання інформації від неї".