Ілюстрація / REUTERS

Україна й досі не отримала від Російської Федерації офіційних довідок про стан здоров’я військовополонених моряків, поранених під час захвату росіянами в районі Керченської протоки.

Як йдеться у повідомленні уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової у Facebook, про це вона заявила під час зустрічі із заступницею політрадника Посольства США Ту Нгуєн.

"Головне питання, яке цікавить наших американських колег - перебіг ситуації щодо українських військовополонених моряків, яких утримує Російська Федерація. Донесла офіційну позицію України, що згідно із Женевською конвенцією 1949 року, захоплені 24 моряки мають статус військовополонених. Проте Російська Федерація не визнає цього і продовжує їх утримувати в СІЗО "Лефортово" та "Матроська тиша", - повідомила омбудсмен.

Відео дня

Читайте такожВсе сказане полоненими моряками до надання адвокатів немає жодного юридичного сенсу – адвокат

Денісова зазначила, що Україна й досі не має офіційних довідок про стан здоров’я трьох поранених українських моряків, яких утримують у СІЗО "Матроська тиша".

"Все лише на словах. Як уповноважений я двічі зверталася до ФСБ, щоб мені надали дозвіл відвідати усіх наших хлопців. Поки не отримала відповідей", - додала вона.

Нгуєн запевнила омбудсмена, що США нададуть Україні будь-яку необхідну підтримку.

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада Росія заблокувала проходження до Керченської протоки українському буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. Під час виходу з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовці, троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим «судом» у Криму, після чого їх перевезли до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».