Президент указом від 31 липня 2018 року призначив Семочка першим заступником голови Служби зовнішньої розвідки \ скриншот ZIK

У Службі безпеки України підтвердили проведення слідчих дій стосовно першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка у зв'язку з появою інформації про наявність у його близьких родичів російського громадянства, але зауважили, що висновки робити зарано.

Читайте такожСкандал із Семочком: хто відповідальний за призначення в керівництво розвідки особи з родичами-росіянами

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу сказала речник СБУ Олена Гітлянська.

Відео дня

"Зараз тривають слідчі дії, і поки що робити жодних висновків зарано. Коли ми завершимо розслідування, ми обов'язково вам повідомимо більш детально", - заявила Гітлянська.

Як повідомляв УНІАН, 3 жовтня НАБУ за матеріалами журналістського розслідування стосовно першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки Семочка зареєструвало кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368-2 Кримінального кодексу ("незаконне збагачення") . Зокрема, журналісти програми «Наші Гроші з Денисом Бігусом» провели розслідування і з’ясували, що Семочко володіє нерухомістю вартістю понад 200 млн грн, а у членів його родини - російське громадянство та бізнес у Криму. Крім того, згідно з розслідуванням, під час роботи Семочка у контррозвідці від фармацевтичних компаній вимагали хабарі.

Шевченківський районний суд Києва 28 листопада задовольнив клопотання слідчого, в якому йшлося, що згідно з даними Департаменту контррозвідки СБУ, цивільна дружина Семочка та її донька мають громадянство РФ. У клопотанні слідчого зазначалося, що для встановлення обставин можливого вчинення Семочком як особисто, так і через свої родичів державної зради, необхідно отримати детальну інформацію про зв'язок їхніх абонентських номерів телефонів у оператора мобільного зв'язку «Київстар».

16 грудня на прес-конференції президент Петро Порошенко заявив, що ухвалюватиме рішення щодо звільнення Семочка з посади першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки за результатами завершення перевірки контррозвідкою СБУ.

Довідка УНІАН. Президент указом від 31 липня 2018 року призначив Семочка першим заступником голови Служби зовнішньої розвідки, звільнивши його з посади начальника Головного управління СБУ у Києві та Київській області, яку той обіймав з 3 травня 2017 року.