Ілюстрація / REUTERS

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявляє, що інформація про стан здоров'я захоплених Росією біля Керченської протоки українських військовополонених моряків досі суперечлива.

Як повідомила український омбудсмен у соціальній мережі Facebook, вона сьогодні зустрілася з головою комітету Парламентської асамблеї ОБСЄ з питань демократії, прав людини та гуманітарних питань Маргаретою Кінер Неллен та доповідачем комітету Кіріякосом Кіріяку-Хаджияні, які вперше з місією приїхали до України.

Читайте такожУкраїна досі не отримала від Росії офіційних довідок про стан здоров’я поранених моряків

Відео дня

Денісова наголосила, що міжнародна підтримка дуже важлива для України, особливо у питаннях тиску на Російську Федерацію, щоб вона відпустила українських політв’язнів та військовополонених.

"Я проінформувала представників комітету ПА ОБСЄ про ситуацію щодо захоплення наших 24 моряків Російською Федерацією. Вкотре наголосила на тому, що ми маємо суперечливу інформацію щодо стану здоров’я українських моряків. Я, як уповноважений, постійно намагаюсь потрапити до них, щоб особисто побачити їх стан та умови утримання. Поки що таких дозволів я не отримала, тому просила представників Третього Генерального Комітету ПА ОБСЄ допомоги у цьому питанні", - заявила Денісова.

"Не оминула увагою наших політв’язнів, яких утримує РФ. На жаль, чи не кожного дня список поповнюється. Я проінформувала про нещодавнє затримання кримського татарина Едема Бекірова, якого у важкому стані помістили в СІЗО і не надають ніякої медичної допомоги. Ще одного кримського татарина Сервера Мустафаєва нещодавно помістили до психіатричної лікарні", - повідомила Денісова.

"Список усіх, кого Росія фактично катує, постійно розширюється, тому ми домовились, що я надам представникам ОБСЄ усю інформацію про випадки порушень прав політв’язнів, які вчиняє Російська Федерація, і вони також посталять ці справи собі на контроль", - повідомила омбудсмен.

Окрім того, вона сказала, що представники ПА ОБСЄ проінформували її, що намагатимуться потрапити до окупованого Криму, щоб на власні очі побачити ситуацію на місці. "Я пообіцяла допомогти, якщо буде необхідно", - заявила Денісова.