Конвоювання військовополонених моряків / REUTERS

Українських військовополонених моряків, яких утримують у слідчих ізоляторах "Матроська тиша" і "Лефортово" в Москві, захищатимуть кримські та російські адвокати.

Як передає кореспондент УНІАН, про це уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила на брифінгу.

Читайте такожФСБ намагатиметься посіяти розбрат серед українських полонених моряків – адвокати

Відео дня

За її словами, у відповідь на звернення українських консулів в Росії погодилися захищати українських моряків 82 адвокати, після того їхні кандидатури були перевірені Службою безпеки України на предмет можливої співпраці з Федеральною службою безпеки РФ проти України і було відібрано 34 захисники, старшим групи адвокатів був призначений московський адвокат Микола Полозов.

«Було важливо, щоб у цю групу адвокатів не потрапили різного роду «кроти» і феесбешники. Зараз відібрано 34 адвокати», - сказала Денісова.

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада Росія заблокувала проходження в Керченську протоку українському буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід із Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч.3 ст.322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років).

Усіх полонених було заарештовано так званим «судом» у Криму, після чого їх перевезли до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».