Є одна гарна байка. Написав її давньогрецький поет Езоп ще з дві з половиною тисячі років тому. Вона про пастуха-жартівника, який виганяв овець пастися неподалік від свого села. Він нудьгував, і розважався себе тим, що, висловлюючись сучасною мовою, поширював фейки – галасував, ніби вовки напали на його овець, благаючи односельців допомогти. Два-три рази його одноплемінники перелякані прибігали на підмогу, озброївшись тим, що було під рукою, і готові дати відсіч хижакові. Але потім поверталися додому – висміяні пастухом-жартівником. Але одного прекрасного дня вовк і справді з'явився. Він почав гризти овець одну за одною, і переляканий пастух побіг знову кликати на допомогу. Але цього разу люди йому не повірили і не прийшли. Так втратив недалекий пастух всю свою отару.

Сьогодні завершилася дія воєнного стану в десяти українських областях. Ми добре пам'ятаємо, що відбувалося місяць тому – з чого все почалося поряд з Керченською протокою, як наших моряків обстріляли і взяли в полон. Пам'ятаємо, які згодом баталії відбувалися в Раді – як депутати чинили опір перенесенню виборів, і чим все закінчилося в підсумку. Воєнний стан ввели, але у частині країни, і на проведення виборів він ніяк не вплинув.

І от, минув місяць, все завершилося. При чому, нічим конкретним, окрім того, що, на жаль, у російських в'язницях стало на 24 українських військовополонених більше. Хтось сміливо припускав, що влада протягом цього місяця нібито могла піти на нові більш масштабні провокації, щоб продовжити дію військового положення і перетворитися в справжню хунту. Хтось підозрював їх у тому, що таким чином зручно відсіяти «зайвий» східний електорат перед виборами. Але, на щастя, місяць минув відносно спокійно, воєнний стан скасували, і далі справа не пішла. Будемо сподіватися, що і не піде. Але ми запам'ятали, що воєнний стан перед виборами вводиться підозріло легше, ніж під час активних бойових дій, коли необхідність його введення всім очевидна.

Відео дня

Але, підіб'ємо підсумки і подивимося на плоди цього місяця. Український народ повірив у реальну загрозу вторгнення? Більшість – ні, не повірили. 56% опитаних українців зізналися, що бачать у введенні воєнного стану лише привід для скасування виборів.

Такий маневр підвищив рейтинг теперішньої української влади? Напевно, ні. Швидше, навпаки – зіграє їм в мінус. Адже довіра для політика – базовий актив. А такий «фейковий» воєнний стан став пострілом вхолосту, який лише сполохав дичину. Тобто, все це пішло владі скоріше на шкоду, ніж на користь. Вибори відбудуться, як і було заплановано, повномасштабного військового вторгнення протягом цього місяця, на щастя, не сталося. Тому і приводів узурпувати владу теж начебто не додалося.

Але особисто у мене виникає ряд запитань. Хіба воєнний стан – це та тема, з якою варто жартувати і маніпулювати в політичних цілях? А чи підвищують подібні маніпуляції рівень патріотизму народу, його довіри до влади в умовах гібридної війни? А як з довірою «західних партнерів»? Як скоро вони зрозуміють, з ким мають справу?..

Але, повернімося ж до байки, яка в нашій реальності – бувальщина, де вівці – це ми з вами, пастух – наша поточна влада, односельці – партнери-союзники, ну, а вовк – зрозуміло хто.

Хіба вовк пішов кудись, передумав? Ні. Він сидить у лісі неподалік. Чекає, коли вівці заснуть або разбредутся хто куди. Він вичікує, коли пастух забрешеться до такої міри, що йому ніхто не прийде на допомогу, коли це справді буде необхідно. Коли навіть самі вівці перестануть йому вірити.

Хіба реальна загроза з боку Росії кудись поділася? Розвідка повідомляє, що ні. На кордоні з Україною вже котрий рік сконцентрована величезна кількість бойової техніки і військової сили. А привід розв'язати війну рашисти завжди вміли швидко вигадати.

Вовк робить свою справу. Адже він на те й вовк – він не може не гризти овець, якщо вони поруч і беззахисні.

І дуже погано, якщо пастухи цього не розуміють і продовжують жартувати.

Тарас Сидоржевський, заступник головного редактора сайту УНІАН