Воєнний стан завершився 26 грудня / фото facebook.com/UkrainianLandForces

Введення воєнного стану в Україні зробило можливим продовження санкцій проти Російської Федерації.

Про це в ефірі "Прямого" сказав політичний консультант Олег Медведєв.

Читайте такожПолторак анонсував нові проходи українських кораблів через Керченську протоку

Відео дня

"З військової точки зору, ці 30 днів перетворились у великі такі грандіозні військові навчання, які передбачали передислокацію частини з'єднань з центру України на укріплення східних регіонів і північних кордонів ближче до Росії. У нас до 2014 року вся військова структура будувалась з опорою на базування в західних регіонах, виходячи з того, що головна загроза походить із заходу. Відбулось серйозне посилення підрозділів протиповітряної оборони в південних і східних регіонах, навчання резервістів, навчання територіальної оборони, тренування органів влади", - сказав він.

За словами Медведєва, концепція воєнного стану, в інтерпретації президента, передбачала те, як його провести так, щоб це було мінімально відчутно суспільством, що взагалі є воєнний стан. Основні додаткові навантаження воєнного стану винесли на собі військові.

"З моєї точки зору, є ще важливою міжнародна реакція. Адже Україна кілька місяців по різних міжнародних каналах намагалася звернути увагу наших міжнародних партнерів на те, що в акваторії Азовського моря відбувається, щось не те, що Росія грубо порушує норми міжнародного морського права. Намагається перетворити Азовське море в своє внутрішнє озеро. Були заблоковані порти, були заблоковані судна, і не тільки наші, а й багато стояло кораблів, які були там з третіх країн, з країн Європейського Союзу. Таке було враження, що ніби нас не чують.

І тільки коли відбувся, цей російський напад, новий виток агресії, Україна адекватно відреагувала введенням воєнного стану, здається, почали слухати. Якщо, наприклад, до воєнного стану проблематичним було продовження санкцій Європейського союзу проти Росії по Донбасу, їх мали продовжувати на півроку, бо кілька країн Європейського Союзу були проти їхнього продовження, то уже по ходу цієї кризи ЄС прийняв рішення продовжувати ті санкції. Так званий азовський пакет санкцій", - сказав він.