Панова затримали у серпні 2016 року / censor.net.ua

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до представників російської влади з проханням повідомити про точне місцеперебування українського політичного в'язня Євгена Панова.

Як повідомила український омбудсмен у Facebook, до неї 2 січня звернулася Віра Котелянець, мати українського політв’язня Євгена Панова, якого раніше утримували у Сімферопольському СІЗО.

"Євгена вже тривалий час етапують з одного СІЗО до іншого і мати занепокоєна через відсутність зв’язку з ним. Для уточнення інформації я звернулася до уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової, директора федеральної служби виконання покарань РФ Геннадія Корнієнка та радника посланника тимчасового повіреного у справах України в РФ Василя Покотила з проханням повідомити про місцезнаходження Панова", - написала Денісова.

Відео дня

Читайте такожКольченка перевели до штрафного ізолятора – правозахисниця (відео)

Як повідомляв УНІАН, ФСБ Росії в серпні 2016 року оголосила про затримання в окупованому Криму групи "українських диверсантів", які нібито готували теракти на півострові. Затриманих якийсь час утримували в московському СІЗО "Лефортово", а пізніше повернули до Криму.

Російські спецслужби стверджують, що затримані Панов і Андрій Захтей були членами "групи диверсантів", яка нібито планувала здійснити теракти на об'єктах туристичної та соціальної інфраструктури півострова.

Влада України називає ці звинувачення провокацією російських спецслужб.

Захтей підписав досудову угоду зі слідством. У лютому його засудили до 6 років і 6 місяців колонії суворого режиму і штрафу в 220 тис. рублів (близько 105 тис. грн).

Панова засудили до 8 років колонії суворого режиму. 25 жовтня 2018 року Верховний суд Росії визнав законним вирок Панову.