REUTERS

Як передає кореспондент УНІАН, за цей документ (№0003) проголосували 272 народних депутата із 344, зареєстрованих у сесійній залі.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін під час розгляду зазначив, що ця угода спрямована на допомогу у реформуванні безпекового сектору України.

Так, законом ратифіковано відповідну угоду, підписану 17 листопада 2014 року в Брюсселі, яка набирає чинності з дня отримання дипломатичними каналами останнього письмового повідомлення про завершення сторонами внутрішніх процедур, необхідних для набрання чинності Угодою.

Відео дня

Як зазначається в інформаційній довідці щодо Консультативної місії, 22 липня 2014 року Радою ЄС із закордонних справ було прийнято рішення щодо розгортання Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки України (EU Advisory Mission for Civilian Security Sector Reform Ukraine (EUAM Ukraine).

Згідно з рішенням, штаб Місії базуватиметься в Києві. Фінансування діяльності Місії здійснюється за рахунок бюджету ЄС та добровільних внесків держав-членів і третіх країн. Мандат Місії триватиме 2 роки.

Загальний контроль за діяльністю КМЄС в Україні здійснюється Політико-безпековим комітетом ЄС, а поточне керівництво – главою Місії. Главою Місії призначено Кальмана Міжея, який у 2007-2011 роках був спеціальним представником ЄС з питань Молдови та відповідав за політику ЄС щодо придністровського врегулювання.

Перебування та функціонування Місії ЄС в Україні регулюватиметься Угодою між Україною та Євросоюзом щодо статусу Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки України (КМЄС в Україні), яка є необхідною умовою повноцінного розгортання КМЄС в Україні, зокрема придбання приміщення, транспортних засобів, найм місцевого персоналу, налагодження зв'язку тощо.

Мета місії - посилення спроможностей України у врегулюванні кризи шляхом реформування правоохоронних органів з пріоритетом на забезпеченні верховенства права з метою відновлення довіри і підтримки населення; удосконалення системи управління правоохоронними органами із забезпеченням демократичного контролю.

Серед завдань місії - створення концептуальних рамок для планування та імплементації реформ зі створення діючих у правовому полі цивільних органів безпеки та правоохоронних органів; реорганізація та реструктуризація органів безпеки; навчання і надання дорадчої та консультативної допомоги цивільним органам безпеки України у розробці оновлених стратегій, доктрин з наступною імплементацією всеохоплюючих і пов′язаних між собою реформ; налагодження координації між правоохоронними органами, судовою системою, органами безпеки та охорони кордону, оборонними структурами.

Читайте такожРада сьогодні планує подати на російських чиновників до Гаазького суду (наживо)

Водночас місія не займатиметься реформуванням у сфері оборони, оскільки цим напрямом опікується НАТО. Однак для виконання функції координації діяльності секторів безпеки і оборони в місії ЄС працюватимуть радники з питань оборони.

Серед напрямів діяльності - надання центральним органам влади консультацій на стратегічному рівні, з питань виробленні стратегій і доктрин у секторі безпеки; підтримка розвитку антикорупційної стратегії, включаючи допомогу українській владі у протидії корупції та формуванні процесу контролю. На усіх напрямах буде надаватися особлива увага протидії корупції і забезпеченню прав людини.

На початковій стадії польові офіси Місії будуть розташовані у ключових регіонах, зокрема, Одесі, Харкові, Львові та ін. Команди інструкторів виїжджатимуть до регіонів.

Місія проходитиме у три етапи. Перший етап - всеохоплююче планування реформи цивільного сектору безпеки, вироблення стратегії реформування, формування "дорожньої карти" і Плану імплементації реформ, початок їх реалізації. Тривалість (первинний мандат) – до 2-х років.

Другий етап - імплементація реформ, підготовлених на І етапі по всій території країни, навчання і консультування на центральному і місцевому рівнях. Тривалість – в залежності від результатів діяльності польових офісів, кількість яких, за потреби, збільшуватиметься.

Третій етап - модернізація системи підготовки і навчання, зміцнення здатності структур сектору безпеки продовжувати подальші реформи у контексті демократичної підзвітності. Тривалість – 2 – 4 роки (у випадку успіху І – ІІ етапів).

Точна кількість персоналу визначатиметься подальшим оперативним плануванням. Передбачається, що до персональний склад КМЄС нараховуватиме близько 100 іноземних експертів у галузі правоохоронної діяльності, судочинства, захисту прав людини тощо. Орієнтовна кількість міжнародного персоналу: стратегічні радники, які перебуватимуть у Києві – до 40 осіб; польові офіси – близько 10 осіб на область; тренувальні команди – до 10 осіб по кожному напряму підготовки.

Передбачається також залучення місцевого персоналу (водії, перекладачі, адміністративний персонал) з місцевого ринку праці на конкурсній основі.

На фінансування діяльності Місії з бюджету Спільної зовнішньої і безпекової політики (СЗБП) виділено 13,1 млн євро.

Для забезпечення фізичної безпеки будівель і персоналу Місії залучатимуться правоохоронні органи України.

Персонал КМЄС в Україні може носити національну уніформу або цивільний одяг з розпізнавальною ідентифікацією КМЄС в Україні.