Людмила Денісова / фото УНІАН

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова пояснила, навіщо президенту РФ Володимиру Путіну так званий «судовий процес» над військовополоненими українськими моряками.

Про це вона сказала в інтерв’ю телеканалу «Прямий» після завершення суду щодо продовження термінів дії запобіжного заходу захопленим 24 українським морякам.

На думку Денісової, таким чином президент Росії хоче підняти собі рейтинг та втрутитись у виборчий процес в Україні.

Відео дня

Читайте такожДенісова пропонує відправити трьох поранених українських моряків на лікування в третю країну

«Я думаю, Путін втрачає рейтинг у власній державі, і він хоче завдяки тому, що є «ворог», об’єднати народ РФ для того, щоб була у нього підтримка, тому що ті реформи, які вони проводять, в тому числі і щодо підвищення пенсійного віку, - він втрачає десятки відсотків своєї підтримки», - зазначила вона.

Крім того, на переконання Денісової, президент РФ також хоче втрутитись у виборчий процес в Україні.

«Безумовно, він хоче грати на полі України, для того, щоб український народ обрав того президента, який буде зручніший для президента Путіна, тому він буде тиснути і говорити, що є якісь люди, які можуть обміняти наших військовополонених», - заявила вона.

При цьому український омбудсмен наголосила, що взяті в полон українські моряки мають бути звільнені безумовно.

«Кого на кого міняти? У нас є неприхований факт російської військової неприхованої агресії. Наші військові були на військових кораблях і захоплені військовими РФ, в тому числі, завдяки бойовій зброї, тому ми вимагаємо звільнення наших військовополонених моряків без будь-яких умов», - підкреслила вона.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», яка здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них зазнали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч.3 ст.322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Усіх полонених було заарештовано так званим «судом» в Криму, після чого їх відправили до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».

15 січня Лефортовський райсуд Москви продовжив строки арешту до 24 квітня 20 морякам, 16 січня - ще чотирьом. Захист подасть апеляцію на всі рішення щодо продовження арешту військовополонених.