В МЗС підкреслили, що що Кремль повністю усвідомлює незаконність цього судового фарсу \ фото УНІАН

Міністерство закордонних справ України закликає міжнародну спільноту консолідувати тиск на владу Російської Федерації з метою швидкого і безумовного звільнення усіх 24 українських військовополонених моряків, захоплених поблизу Керченської протоки.

Читайте такожСуд у Москві продовжив арешт всім полоненим українським морякам

Про це йдеться у заяві МЗС України у зв’язку з неправомірним рішенням Лефортовського районного суду Москви продовжити утримання під вартою 24 українських військовослужбовців, взятих у полон РФ.

Відео дня

"Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку з неправомірним рішенням Лефортовського районного суду Москви продовжити утримання під вартою 24 українських військовослужбовців, взятих у полон Росією у водах Чорного моря 25 листопада 2018 року", - наголошується у заяві.

"Суд над українськими військовослужбовцями суперечить міжнародному гуманітарному праву. Закритий режим сьогоднішнього засідання свідчить про те, що Кремль повністю усвідомлює незаконність цього судового фарсу", - переконані в МЗС.

"Відповідно до Третьої женевської конвенції про поводження з військовополоненими 1949 року, 24 українські військовослужбовці є військовополоненими. Ми вимагаємо від Росії поводитися з ними у повній відповідності до їхнього статусу та поважати їх права згідно з міжнародним гуманітарним правом", - заявили дипломати.

"Вимагаємо також від російської сторони невідкладно надати медичні висновки про стан здоров’я поранених військовополонених моряків та їх лікування", - йдеться у заяві.

Також сказано, що Україна вдячна своїм іноземним партнерам, чиї представники прийшли до зали суду, щоб підтримати українських військовослужбовців.

"Ми цінуємо такий прояв солідарності з Україною та взятими у полон українськими військовослужбовцями", - підкреслили в МЗС.

"Закликаємо міжнародне співтовариство засудити дії Росії та консолідувати тиск на Москву, аби забезпечити швидке і безумовне звільнення всіх 24 військовополонених, що утримуються в РФ", - наголосили в МЗС.