Facebook видалив російські сторінки, що писали про Україну / фото pixabay

Соціальна мережа Facebook заявила у четвер, що видалила 364 груп, сторінок і акаунтів, які брали участь у скоординованій недостовірній поведінці на Facebook та Instagram.

Виявлено, що дві операції проводилися з Росії, одна з яких була активна в декількох країнах, а інша була специфічною для України, повідомляє компанія, пише Європейська правда.

Читайте такожFacebook масово блокує акаунти українців, які розповідають правду про Росію

Відео дня

"Ми не знайшли жодних зв'язків між цими операціями, але вони використовували подібну тактику, створюючи мережу акаунтів, щоб ввести в оману інших про те, хто вони є і що вони роблять", - сказано в повідомленні.

"Особи, що стоять за цими акаунтами, здебільшого представляли себе українцями, і вони керували різними фейковими акаунтами, поширюючи місцеві українські новини на різні теми, такі як погода, протести, НАТО і стан охорони здоров'я в школах. Ми визначили деяке технічне співпадіння з діяльністю, що походила з Росії перед проміжними виборами у США, зокрема поведінку, що мала характеристики попередньої діяльності Агентства iнтернет-досліджень (IRA - російська "фабрика тролів". - Ред.)", - заявили у Facebook.

Разом з видалених сторінок та акаунтів булo витрачено близько $135 000 на рекламу, яка оплачувалася в євро, рублях і доларах США.