Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців / фото twitter.com/OgonWatch

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов заявив, що підконтрольна РФ окупаційна влада Криму обговорює способи тиску на адвокатів, які захищають військовополонених українських моряків.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

«У команді, що здійснює захист військовополонених українських моряків, - 34 адвокати. 13 адвокатів з Криму і 18 з Москви. Ще троє резервних. Очевидно, що російська влада і її кримські підлеглі не очікували, що на захист українських моряків стануть жителі Криму, в тому числі і кримські адвокати. Упевнений, що у кримському керівництві цей факт було сприйнято мало не як особисту образу, черговий саботаж пропагандистської картинки загальної злагоди і благополуччя в Криму», - написав Джелялов.

Відео дня

З посиланням на свої джерела він повідомив, що окупаційна влада Криму «перебирає варіанти, що б цим кримським адвокатам зробити такого, від чого неповадно їм стало українських моряків захищати».

За словами Джелялова, він не знає, чи з Москви установка така прийшла, чи «у кримських товаришів самостійно нерви здають».

Читайте такожОдному з поранених моряків потрібне медичне обстеження - адвокат

«Але ми цілком можемо очікувати чергових спроб тиску на адвокатів, за прикладом Фейгіна, Полозова, Курбедінова, Беньяша та ін., з метою, як мінімум, спонукати їх відмовитися від захисту військовополонених українських моряків, або, як максимум, позбавити їх взагалі права займатися адвокатською практикою. А це призведе до набагато серйозніших наслідків, залишивши без захисту десятки нинішніх і майбутніх політичних в'язнів», - зазначив Джелялов.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всіх полонених було заарештовано так званим «судом» у Криму, після чого їх відправили до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».