Форма миротворців ООН / фото un.org

У питанні введення на Донбас миротворчої місії Росія домагатиметься, щоб миротворці були підконтрольні не ООН, а ОБСЄ, де Кремль має великий вплив.

Таку думку висловив дипломат Василь Філіпчук, коментуючи першу поїздку на Донбас нового глави ОБСЄ Мирослава Лайчака, передає «Обозреватель».

Читайте такожДомовлятися з РФ марно: Порошенко назвав єдиний спосіб повернення миру на Донбас

Відео дня

Як зазначив дипломат, принцип міжнародних операцій з підтримання миру передбачає максимальне залучення всіх охочих.

"Я не виключаю, що росіянам або країнам, які симпатизують російській точці зору, вдасться проштовхнути розподіл практик, коли військовий компонент буде відповідальністю ООН, а поліцейський компонент, питання економічних і адміністративних сфер можуть бути передані під відповідальність ОБСЄ", — пояснив він.

Філіпчук нагадав, що ОБСЄ так і не визнала Росію стороною конфлікту на сході України.

"ОБСЄ ніколи не демонструвала жодної ефективності, а вплив Росії на ОБСЄ значно сильніший, ніж навіть на Радбез ООН", – заявив дипломат.

"Нашим інтересам відповідає максимальне усунення сторони конфлікту Росії від ухвалення рішень. Це можливо через спеціальні процедури, які існують тільки в ООН... ООН має за плечима низку успішних операцій із врегулюванню конфлікту, ОБСЄ такого досвіду не має", — додав він.