Садовий переконаний, що за сміттєвою блокадою Львова стоїть Порошенко / фото УНІАН

Мер Львова Андрій Садовий показав проект угоди, яку йому пропонував підписати президент України Петро Порошенко. Заради припинення сміттєвої блокади Львову Садовий мав припинити критику президента і змусити фракцію «Самопомочі» голосувати разом із БПП.

Про це йдеться у сюжеті програми «Гроші».

За словами Садового, Порошенко запросив його до Адміністрації президента, щоб обговорити проблему сміттєвої блокади.

Читайте такожКорумпованість міської влади призвела до екокатастрофи на Львівщині – екологи

«Була пропозиція якось легітимізувати ці відносини… Це є оригінал (Садовий показав документ, - ред.), на якому є відбитки пальців тих людей, які це пропонували. Якщо треба, ми готові передати на експертизу цей документ, свідчити в суді, під присягою», - розповів мер Львова.

Якщо вірити його словам, Порошенко змушував підписати мера Львова цю угоду особисто, шантажуючи сміттєвою блокадою. Зі свого боку БПП начебто пропонувала «забезпечити підтримку у вирішенні утилізації твердих побутових відходів у Львові та всіляко сприяти у питанні облаштування нового полігону та питань, пов’язаних з цим». Таким чином, проект угоди про співробітництво між фракцією БПП та фракцією Садового «Самопоміч» по суті є актом капітуляції львівського мера перед Порошенком.

Читайте такожСадовий склав перелік побажань щодо дій уряду з подолання сміттєвої кризи

«Порошенко хотів, щоб «Самопоміч» працювала за його сценарієм, припинила свою незалежність», - пояснив Садовий.

Окрім того, згідно з проектом угоди, БПП обіцяла «здійснювати активні дії щодо політичних сил (Народний фронти, Батьківщина, Свобода, УКРОП, РПЛ, ОпБЛОК та інші), окремих політиків, представників громадськості та бізнесу, журналістів та інших, котрі перебувають в опозиції» до партії Садового.

«Ви тут бачите, що вони дозволять відкриття полігону, якщо «Самопоміч» буде повністю робити те, що вони скажуть», - підсумував Садовий.

Як повідомляв УНІАН, Європейський банк реконструкції і розвитку, Східноєвропейський фонд енергоефективності і навколишнього середовища (E5P), а також Фонд чистих технологій надали фінансування в розмірі 35 млн євро для рекультивації Грибовицького сміттєзвалища та будівництва у Львові сміттєпереробного заводу.

Згідно з презентаційними матеріалами, пакет фінансування включає 13-річний кредит від ЄБРР у розмірі 20 млн євро, інвестиційний грант на 10 млн євро від E5P, а також пільговий кредит на 5 млн євро від Фонду чистих технологій.

Мер Львова Андрій Садовий заявив, що будівництво заводу планувалося почати вже у 2018 році, а термін будівництва - два роки.