Українців утримували в аеропорту протягом п'яти годин / фото facebook.com/wishnyakowa.anna

В ізраїльському аеропорту Бен Гуріон у п'ятницю, 15 лютого кілька годин утримували 140 українців.

Про це повідомив народний депутат України Георгій Логвинський і підтвердили в МЗС Ізраїлю.

Людей затримали без пояснень і дозволу переміщатися по аеропорту, будь-яке пересування здійснювалося під конвоєм.

Відео дня

Спеціальний радник міністра закордонних справ з питань ксенофобії та антисемітизму Ганна Вишнякова уточнила, що українців утримували в аеропорту протягом п'яти годин, відібравши у них паспорти.

У МЗС Ізраїлю заявили, що в аеропорту Києва затримали 35 ізраїльтян, 28 з яких придбали квитки на різні рейси.

За словами Логвинського, українські прикордонники відмовили їм у в'їзді на законних підставах - через відсутність достатньої суми грошей або підтвердженої мети візиту. Проте на знак протесту, за словами керівників МВС Ізраїлю, в аеропорту імені Бен-Гуріона в Тель-Авіві затримали цілий літак з України із 140 українськими громадянами.

Читайте такожПосол Ізраїлю шокований вшануванням Бандери на Львівщині

Після того, як у ситуацію втрутилися ізраїльські дипломати і український депутат, всіх ізраїльтян пропустили на територію України "під особисту гарантію Логвинського". У відповідь Ізраїль відпустив затриманих українців.

"Зараз під мої гарантії 35 ізраїльтян пропущені і всі 140 українців в'їхали на святу землю. Завдяки втручанню в двох країнах всі на волі", - написав нардеп у Facebook.

Український депутат підкреслив, що такі випадки не поодинокі й мають системний характер. За його словами, ізраїльська сторона могла кожного п'ятого пасажира літака з України повернути додому. Зокрема, 14 лютого Ізраїль повернув 54 українських пасажирів.

"Якщо найближчим часом аеропорт Бен-Гуріон не змінить своє ставлення до українців, ми і далі будемо діяти за принципом взаємності", - додав Логвинський.

Як повідомляв УНІАН, уряд Ізраїлю відніс Україну до категорії так званих «Safe State» («безпечних країн»).