Замана - начальник Генерального штабу — головнокомандувач ЗСУ з 18 лютого 2012 по 19 лютого 2014 / фото УНІАН

Колишньому начальнику Генерального штабу Збройних сил України Володимиру Замані інкриміновано вчинення державної зради за попередньою змовою із екс-президентом України Віктором Януковичем.

Про це речник генерального прокурора України Юрія Луценка Лариса Сарган повідомила у Facebook.

Відео дня

«Колишньому керівнику Генерального штабу інкриміновано вчинення за попередньою змовою із В. Януковичем державної зради», - йдеться в повідомленні.

За словами Сарган, Замана підозрюється у вчиненні діянь на шкоду обороноздатності, суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, державній безпеці України, які виразилися у прийнятті численних рішень щодо незаконного скорочення та розформування боєздатних військових частин та підрозділів, незабезпеченні функціонування дієвої системи управління ЗС України, належної територіальної оборони України, внаслідок чого Збройні сили України виявилися небоєздатними і не готовими для відсічі актів збройної агресії Російської Федерації проти України.

«Дії підозрюваного кваліфіковано за ч.2 ст.27, ч.1 ст.111 КК України (в редакції від 5 квітня 2001 року)», - зауважила вона.

Читайте такожРеформа ЗСУ за часів Замани фактично передбачала анексію Криму і створення "Новоросії" - Луценко

Наразі, за словами Сарган, у вказаному кримінальному провадженні проведено обшуки, до Печерського районного суду м. Києва скеровано клопотання про обрання колишньому воєначальнику запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 25 лютого, головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що колишньому начальнику Генерального штабу ЗСУ Володимиру Замані оголошено про підозру у вчиненні державної зради (ст. 111 Кримінального кодексу України).

Матіос зазначив, що у 2013 році, перед початком агресії РФ, Замана скоротив 17 тис. осіб із лав ЗСУ, в тому числі більше 14 тис. військових, та розформував понад 70 військових частин і з’єднань переважно бойового та оперативного забезпечення. Серед іншого, додав Матіос, встановлено, що Замана всупереч прямій нормі закону про граничну чисельність ЗСУ у 2012 році скоротив чисельність армії на 5 тисяч боєздатних військових.

Сьогодні, 25 лютого, Печерський районний суд Києва розглядає клопотання про обрання Замані запобіжного заходу. Підозрюваного не затримано, він перебуває у залі суду.

Довідка. Володимир Замана - начальник Генерального штабу — головнокомандувач ЗСУ з 18 лютого 2012 по 19 лютого 2014.