У ВР пропонують встановити адмінвідповідальність за цькування на роботі / фото relax.ru

У Верховній Раді України зареєстровано проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії мобінгу (№10118).

Текст законопроекту розміщено на сайті парламенту. Його автори - низка народних депутатів від фракцій «Блок Петра Порошенка», «Народний фронт» і «Опозиційний блок».

Законопроектом пропонується Кодекс України про адміністративні правопорушення доповнити статтею 173-5 «Мобінг (цькування)». Мобінг визначається як діяння учасників трудових відносин, які полягають у психологічному, фізичному, економічному насильстві, у тому числі, із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно працівника підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами або такою особою стосовно інших учасників трудових відносин з метою приниження їх людської гідності за певними ознаками, створення стосовно них напруженої, ворожої, образливої атмосфери та примушування учасника трудових відносин до зміни місця роботи.

Відео дня

За мобінг пропонується накладати штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.

Читайте такожВ Україні набув чинності закон про протидію булінгу

Якщо такі діяння були вчинені групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, пропонується накладення штрафу від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин. Ті самі дії, що спричинили заподіяння шкоди психічному або фізичному здоров’ю учаснику трудових відносин, тягнуть за собою таке ж покарання.

Відповідне покарання за діяння чекає і на власника або уповноважений ним орган (особу) підприємства, установи, організації.

Неповідомлення власником або уповноваженим ним органом чи особою підприємства, установи, організації уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про випадки мобінгу учасника трудових відносин тягне за собою накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до 20% заробітку.

Крім того, у законі «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» мобінг відноситься до форм дискримінації. Пропонується встановити, що типовими ознаками мобінгу є систематичність (повторюваність) діяння; наявність сторін - кривдник, потерпілий (жертва мобінгу), спостерігачі (за наявності); дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких є заподіяння психічної та/або фізичної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника, та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого, примушування до зміни місця роботи.

Також у Кодексі законів про працю України законопроектом встановлюється, що у колективному договорі встановлюються взаємні зобов'язання сторін щодо регулювання виробничих, трудових, соціально-економічних відносин, зокрема, заходи, спрямовані на запобігання та протидію мобінгу на підприємствах, установах, організаціях та здійснення контролю за його виконанням.