Павлу Грибу викликали швидку / фото Facebook

У російському Ростові-на-Дону розпочалися дебати у справі українського політв'язня Павла Гриба.

Про це повідомляє Громадське із зали Північно-Кавказського військового окружного суду.

Читайте такожВ Росії зірвали судове засідання у справі Гриба – там мав виступити український лікар

Відео дня

У коментарі виданню сам Павло розповів, що почувається кепсько. Каже, що належної медичної допомоги йому не надають.

«З часів минулого засідання, коли я захворів, ніхто нічого не зробив, мене відвозять сюди, кажуть, що я здоровий. Я прошу вас перенести засідання. Я не повинен тут сидіти і страждати з хворобами», — сказав Гриб.

Павло говорить українською мовою. Він каже, що не здатний брати участь у дебатах. Він скаржиться на нудоту та болі.

«Сьогодні зранку вивели в окрему кімнату. Там нічого немає, закрили просто. Це робиться для того, щоб подивитись мої папери. Є для того спеціальні люди. Це мене навмисно вивели, подивились. Та у мене там нічого такого немає. Заяви, звернення, останнє слово», — додав він.

Політв'язень також зауважив, що він вважає свою справу виключно політичною.

«Я думаю, що це політика. І думаю, що коли цю справу тільки починали, ніхто не думав, що так вийде», — сказав Гриб.

Наразі у засіданні суду оголосили перерву. Павлу викликали швидку допомогу.

Як повідомляв УНІАН, про затримання Гриба стало відомо 28 серпня 2017 року, коли про це заявив його батько, в той час член громадської ради Держприкордонслужби України Ігор Гриб. За словами батька, 24 серпня 19-річний юнак поїхав до білоруського Гомеля на зустріч з дівчиною, Тетяною Єршовою, з якою познайомився і спілкувався тільки в соціальних мережах. Дівчина повинна була приїхати на зустріч з Росії. Павло Гриб переконаний у тому, що в червні-серпні від імені Єршової з ним спілкувалися російські силовики. 7 вересня стало відомо, що українця утримують у слідчому ізоляторі в Краснодарі. Російські слідчі звинувачують його в нібито підготовці теракту на шкільній лінійці в Сочі.

7 листопада 2018 року Північно-Кавказький окружний військовий суд вкотре на 6 місяців продовжив термін тримання Гриба під вартою.

У Павла тяжке вроджене захворювання - портальна гіпертензія, йому необхідно щоденне специфічне лікування. Влада Росії відмовляється дозволити українським лікарям відвідування й огляд українця в СІЗО.

22 грудня адвокат Дубровіна повідомила, що у Павла погіршується стан здоров'я, хлопець практично осліп і став погано орієнтуватися, у нього погіршилася пам'ять.

29 січня 2019 року уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що Гриб перебуває на межі життя і смерті і потребує негайної операції на серці.

15 березня Північно-Кавказький окружний військовий суд РФ призначив на 21 та 22 березня дебати у справі українського політв'язня.