Дипломат розповів про підступний план РФ щодо ПАРЄ / фото УНІАН

Росія готує вже четверту спробу відновити членство в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), відібране через агресію проти України. Для цього Кремль штовхає Раду Європи на "самоприниження" та "самознищення".

Таку заяву зробив постійний представник України в Раді Європи Дмитро Кулеба, передає «Обозреватель». За його словами, попередні три спроби Росії вдавалося зупинити завдяки зусиллям України та її партнерів.

Читайте такожПАРЄ закликала РФ надавати допомогу українським морякам у відповідності з Женевською конвенцією

Відео дня

"Позиція України проста – ми не проти того, щоб Росія була в ПАРЄ, але повернутися вона може після того, як усуне причини свого виключення. А причини полягали в тому, що Росія вчинила агресію проти України. Росія повинна здійснити серйозні кроки для деескалації конфлікту і виправлення ситуації, яку вона створила", – підкреслив український дипломат.

Росія, за його словами, хоче навпаки – "щоб ПАРЄ визнала свою відповідальність за те, що в 2014 році саме ПАРЄ, а не Росія зробила помилку, порушила європейські правила, застосувавши санкції проти РФ".

"Класичний російський трюк – перевернути проблему догори ногами і вимагати її вирішення", – зазначив він.

"Зараз відбувається чергова спроба створити умови для повернення Росії. Ми знову протидіємо їй... Все робиться для того, щоб змінити норми Ради Європи таким чином, щоб по суті виконати умови РФ. При цьому Росія не планує виконувати жодних умов Ради Європи. Це самоприниження, на яке штовхає Раду Європи низка політичних сил, це самознищення цієї інституції", – заявив Кулеба.

"Показовим буде червень, тому що під цю сесію ПАРЄ намагаються змінити правила під Росію. Ми докладемо всіх зусиль, щоб повернення Росії в ПАРЄ на російських умовах не відбулося", – зазначив дипломат.