МЗС Угорщини викликав посла України в Будапешті / Ілюстрація REUTERS

Міністерство закордонних справ Угорщини викликало посла України в Будапешті Любов Непоп у зв'язку із забороною на в'їзд в Україну очільнику Демократичної спілки угорців Румунії (ДСУР) Хунору Келемену.

Читайте такожРаптово помер голова української громади Угорщини

Про це повідомляє «Главред», посилаючись на Agerpres. За словами самого Келемена, йому відмовили у в'їзді "без жодного чіткого пояснення".

Відео дня

Зазначається, що Келемен збирався взяти участь в урочистостях з нагоди 30-річчя утворення Угорського культурного союзу на Закарпатті. Заборона на в'їзд голови ДСУР в Україну діє 1,5 року.

Як повідомляв УНІАН, відносини України та Угорщини погіршилися після прийняття українським парламентом нового закону про освіту. Угорщина блокує проведення засідань Комісії Україна-НАТО, заявляючи про нібито порушення прав угорців, які проживають в Україні, через положення закону, яким визначено, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова. Згідно з висновком Венеціанської комісії, оприлюдненому 8 грудня 2017 року, українській владі рекомендовано збалансувати положення мовної статті закону «Про освіту».

14 лютого 2018 року Кабінет міністрів схвалив законопроект (№ 8046), яким передбачається продовжити перехідний період імплементації мовної статті закону «Про освіту» до 2023 року. Зараз цей проект закону знаходиться на розгляді парламентських комітетів.

У лютому міністр Гергей Гуйяш, який очолює адміністрацію прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, назвав закон України про освіту "напівфашистським". Відповідний реліз за результатами прес-конференції в Будапешті розміщений на сайті угорського уряду.

Відповідаючи на запитання про вибори в Україні, Гуйяш заявив, що "наразі Україна має уряд, який зневажає права меншин", і що "ухвалила напівфашистський освітній закон", і висловив надію, що угорській владі "вдасться достукатися до нової адміністрації, оскільки вона не має можливості контактувати з нинішньою адміністрацією". Також Гуйяш зазначив, що в Угорщині продовжують очікувати від української влади зміни цього закону.