фото ©Council of Europe

11 квітня 2019 ПАРЄ опублікувала письмову декларацію, яка зазначає що Україна повинна припинити дискримінацію права голосу мігрантів, що знаходяться поза межами країни.

Парламентарі ПАРЄ звертають увагу українського уряду на те що "близько 98% з майже 10 млн. громадян України за кордоном не можуть повною мірою скористатися своїм правом голосу. Вони також не мають прямих представників у Верховній Раді України та борються за те, щоб отримати внутрішній політичний голос, захищаючи свої основні конституційні права "обирати й бути обраними". Беручи до уваги активну участь українських емігрантів після революції Євромайдану у відстоюванні інтересів своєї країни в усьому світі, українська влада повинна приділяти більше уваги та гарантувати квоти для представників українських громадян з виборчих округів поза межами країни. Згідно з найкращими практиками країн ПАРЄ, процедури виборів за межами країни можуть включати голосування поштою для громадян, які проживають за кордоном".

Декларація ПАРЄ також підкреслює дискримінацію прав бінаціональних українських мігрантів через заборону працювати на державній службі в Україні, відповідно до закону 2016 року. ПАРЄ зазначає що зазвичай мігранти приносять потужні інтелектуальні та фінансові ресурси для демократичних перетворень у своїх країнах, тому участь українських емігрантів у поточних процесах реформ в Україні має велике значення й українська влада має проявити особливу пильність щодо поваги їх основних конституційних прав.

Відео дня

Робоча група, ініційована міжнародною організацією Global Ukraine, готує законопроект, для того щоб ВРУ невідкладно затвердила процедуру голосування поштою за кордоном на наступних парламентських виборах, у жовтні 2019 р. Засновниця Global Ukraine, Др Віолета Москалу, зазначає в себе на ФБ, що "всі країни G7, більшість країн ЄС та ПАРЄ давно вже впровадили дистанційне голосування поштою за кордоном. Наприклад, португальські депутати кажуть що в них 15% громадян за кордоном саме таким чином й голосують. Українські виборці, які перебувають за кордоном, могли б так само спокійно голосувати поштою, й ми б мали на закордонному округу явку в 1,5 млн громадян, замість 53 тис. у 1-му турі президентських виборів 31-го березня. Саме тому ВРУ має невідкладно прийняти законопроект, що забезпечить таку процедуру на парламентських виборах у жовтні 2019 р. Бо йдеться про легітимність цілого виборчого циклу, коли майже третина працездатного населення перебуває тимчасово або на постійній основі за кордоном."

Публічне обговорення комплексу необхідних невідкладних політичних рішень, для повноцінного забезпечення права голосу мігрантів відбудеться 24-го квітня (14:30-16 год.) в УНІАНі. Представники українських мігрантів сподіваються, що всі лідери парламентських фракцій та всі народні депутати, й так само майбутній президент, дуже відповідально поставляться до критичної необхідності забезпечення конституційного права "обирати та бути обраним" для українських громадян, які перебувають за кордоном.