Вашингтон відреагував на рішення Кремля щодо паспортів РФ для жителів окупованого Донбасу / фото УНІАН

США засуджують рішення президента РФ Володимира Путіна спростити видачу російських паспортів українцям, які проживають на підконтрольних Росії територіях сходу України.

Читайте такожРадбез ООН збереться на засідання через указ Путіна про паспорти РФ для жителів Донбасу

Про це йдеться в заяві Державного департаменту США. Зазначається, що такими провокаційними діями Росія посилює свій тиск на український суверенітет і територіальну цілісність.

Відео дня

«Рішення президента Путіна створює серйозну перешкоду для імплементації Мінських угод та реінтеграції Донбасу. Мінські угоди, підписані Росією, закликають до повного відновлення контролю українського уряду над східною Україною», – йдеться в заяві.

Зазначається, що рішення Кремля настало всього через три дні після другого туру виборів, де українці обрали Володимира Зеленського новим президентом України.

«Обраний президент Зеленський неодноразово висловлював свою готовність серйозно взаємодіяти з Росією для імплементації Мінських угод і припинення конфлікту в східній Україні, який забрав близько 13 тисяч життів. Росії прийшов час вирішувати, чи хоче вона продовжувати ескалацію напруженості, або ж виконувати свої зобов'язання за «Мінськом», – уклали в зовнішньополітичному відомстві США.

Напередодні, президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу.

Так прийом заяв здійснюватиметься через "уповноважених осіб" в ОРДЛО, а розгляд заяви буде тривати до трьох місяців. Видавати паспорти планується в Ростовській області РФ.

Чинний президент України Петро Порошенко зазначив, що указ Путіна про спрощену процедуру отримання громадянства РФ громадянами України, які проживають на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей - це чергове безпрецедентне втручання РФ у внутрішні справи незалежної держави, грубе порушення суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України і повне нехтування своїми зобов'язаннями в рамках Мінських домовленостей.

Президент підкреслив, що Кремль свідомо і цинічно порушує міжнародне гуманітарне право, яке забороняло окупаційної влади змінювати громадянство жителів окупованих територій, і нахабно "торпедує" мирний процес на Донбасі.