Зеленський збирається ретельно проаналізувати закон про мову / фото РБК-Украина

Володимир Зеленський, який переміг на виборах президента України, заявляє, що після його вступу на пост глави держави ретельно проаналізує закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

«Законопроект про державну мову розглядався під час виборчого циклу, що зробило його заручником політичної риторики. Закон був ухвалений без попереднього достатньо широкого обговорення із громадськістю. До проекту закону було внесено понад 2 тисячі поправок, що свідчить про відсутність згоди щодо окремих його положень навіть у Верховній Раді. Сьогодні важко спрогнозувати наслідки ухвалення цього закону – остаточний його текст, з урахуванням усіх поправок, наразі недоступний», - зазначив він. «Після мого вступу на посаду президента буде зроблений ретельний аналіз цього закону, щоб пересвідчитися, що в ньому дотримані всі конституційні права та інтереси всіх громадян України. За підсумками аналізу реагуватиму відповідно до конституційних повноважень президента України i в інтересах громадян», - запевнив Зеленський.

Читайте такожРада ухвалила закон про мову: всі деталі

Водночас він підкреслив, що перед Україною сьогодні стоять серйозні виклики, які «ми зможемо подолати лише разом».

«Російська агресія, повільний економічний розвиток, масова еміграція українців за кордон, тотальна корупція – це проблеми, які стосуються кожного з нас і суспільства в цілому. Тому ми повинні ініціювати та ухвалювати такі закони й такі рішення, які консолідують суспільство, а не навпаки», - переконаний він.

При цьому Зеленський підкреслив, що «українська мова – єдина державна мова в Україні. Так було, так є і так буде. Щодо цього питання – жодних компромісів».

«Держава повинна дбати про розвиток української мови, про розширення сфери її вжитку. Це теж безумовно, з цим погоджується все суспільство. Питання в методах, якими ми втілюємо в життя цей стратегічний курс. Моя принципова позиція – держава має сприяти розвитку української мови шляхом створення стимулів і позитивних прикладів, а не заборон і покарань, ускладненням бюрократичних процедур, множенням кількості чиновників замість їхнього скорочення», - зазначив Зеленський.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 25 квітня, Верховна Рада України ухвалила закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Закон підтримали 278 народних депутатів України.

Закон передбачає, що кожний громадянин України зобов’язаний володіти державною мовою як мовою свого громадянства. При цьому держава організовує курси української мови для дорослих і забезпечує можливість вільно опанувати державну мову громадянам України, які не мали такої змоги.

Відповідно до закону, особа, яка має намір набути громадянство України, зобов’язана засвідчити відповідний рівень володіння державною мовою. При цьому, зокрема особи, які проходять військову службу у Збройних силах України і нагороджені державною нагородою, та особи, прийняття яких до громадянства України становить державний інтерес для країни, мають право на набуття українського громадянства без засвідчення рівня володіння державною мовою, але зобов’язані опанувати її упродовж одного року з дня набуття громадянства.

Дія закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.

Закон набирає чинності через місяць з дня його опублікування, крім ряду позицій, вступ яких відтерміновується на кілька років.