Віктор Янукович / REUTERS

Україна перебуває в кроці від повернення золота «сім’ї Януковича», «грошей Лазаренка» та ще півмільярда доларів США, арештованих в іноземних юрисдикціях.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив заступник генерального прокурора України Євген Єнін, який подав рапорт про відставку, на прес-конференції в Києві.

«На сьогодні Україна стоїть буквально в кроці, у двох, від повернення в Україну цілої низки активів – це більше півтонни золота, що перебуває на території Швейцарської Конфедерації, це славнозвісні «гроші Лазаренка», це ще в умовному еквіваленті – приблизно півмільярда доларів, які завдяки нашим зусиллям та на основі наших запитів заарештовані в іноземних юрисдикціях», - заявив він.

Відео дня

Читайте такожЛуценко: чекаємо приїзду Януковича з нетерпінням, конвоєм і наручниками

За словами Єніна, для повернення цих коштів потрібно декілька кроків та політична воля.

Як повідомляв УНІАН, 4 вересня 2017 року генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що в одному з банків Швейцарії виявлені півтонни золота соратника екс-президента України Януковича. Луценко додав, що проводяться необхідні заходи, щоб кошти були заарештовані та передані до бюджету України.

Крім того, 15 грудня 2017 року заступник генерального прокурора Євген Єнін заявив, що у Генпрокуратурі розраховують після рішення суду в США розпочати переговори про повернення 280 млн доларів, виведених Лазаренком з України.

Лазаренко очолював уряд України з червня 1996 року до липня 1997 року. У 1998 році став народним депутатом та очолив парламентську фракцію «Громада». Лазаренка було заарештовано в США в лютому 1999 року з панамським паспортом, він провів у в’язниці в очікуванні процесу близько чотирьох років. У червні 2003 року його випустили під заставу в розмірі 65 млн доларів, проте 1 жовтня 2008 року екс-прем’єр вирішив повернутися до американської в’язниці, заявивши, що побоюється за своє життя.

Прокуратура звинувачувала Лазаренка у здирництві, шахрайстві, перевезенні викрадених авуарів і відмиванні в 1994-1999 роках 280 млн доларів.

Також Лазаренко фігурує в оприлюднених навесні 2016 року матеріалах про власників великих офшорів, які грунтуються на даних «Панамського архіву» – збірки документів про офшорні схеми маловідомої фірми з Панами Mossack Fonseca.