Будь-які реформи повинні бути пов'язані зі змінами в освіті / УНІАН

Можливості вплинути на процес розбудови інститутів, таких як сучасна держава, верховенство закону і демократія, досить обмежені. Найлегше це зробити в третій категорії. Перші ж дві досягти значно важче. І це сфери, де модернізація політичних систем багатьох країн включно з Україною зіштовхувалися з перешкодами.

Причина, чому досягти верховенства закону і збудувати сучасну державу особливо важко, полягає в тому, що тут йдеться по-суті про владу. Про це в статті для Atlantic Council пише американський філософ і економіст Френсіс Фукуяма. Якщо проводити вибори, стара гвардія може допустити перемогу опонентів. Всі знають, як ведуться кампанії, можна чинити опір певним речам і захищати власні інтереси. Якщо ж йдеться про побудову сучасної держави, це зовсім інше завдання. Ще важче добитися верховенства закону, яке б стосувалося і могутніх людей у суспільстві. Адже це фактично означає, що такі люди повинні поступитися своєю владою.

Читайте такожWashington Post: Україні гостро потрібна допомога Заходу, а не його втома

Відео дня

«Багато значних зусиль з боку зовнішніх донорів і урядів, націлених вплинути на процес змін, розчарували. Особливо у сфері боротьби з корупцією, за якою я стежив особливо ретельно. Корупція існує, тому що чинні еліти не зацікавлені у зміні ситуації. Елітам подобається статус-кво. Тому зміна системи – це питання влади. Це означає набуття влади певною частиною людей, які непідкупні й хочуть сучасну систему», - пояснив Фукуяма.

Можна допомогти країні, створивши належні види ініціатив. Можна створити спеціальні прокуратури чи антикорупційні суди, що в Україні теж відбувалося. Можна спробувати краще платити бюрократам, щоб вони не піддавалися спокусі брати хабарі. Так само існують певні короткострокові речі у вимірі людських ініціатив.

Але фундаментально хороше управління – це не лише структура цих ініціатив. Важливий також людський капітал. І саме тому модернізація держави у багатьох країнах тривала так довго. Тому що це загалом освітній проект. Це справа навичок і знань, рівня освіти у головах людей, які керують урядами чи хочуть обійняти високі посади. Тому це довгостроковий проект.

Читайте такожGazeta Wyborcza: Новий президент України – виклик для Польщі і ЄС

Кожна ефективна сучасна бюрократія: у Великій Британії, Франції, Німеччині, США, Японії – була пов’язана з великим освітнім проектом, в якому система освіти була оновлена для створення цілого класу людей, здатний увійти в систему бюрократії, політики й взяти на себе управління країною. Приміром, реформи Штейна і Гарденберга у Прусії після поразки Наполеона були пов’язані з реформою німецької системи університетів, яку організував Вільгельм фон Гарденберг. Реформи Джорджа Тревеліана і Стаффорда Норткота стосувалися реформи університетів у Оксфорді й Кембриджі. Американський прогресивний рух був збудований на плечах Акту Морілла, який створив мережу великих університетів, де перетворювали фермерів у професійних американських бюрократів.

Фукуяма пише, що він спостерігав за тим, як зовнішні донори й організації намагалися вплинути на короткострокову структуру ініціатив у різних країнах. Насправді якщо зробити крок назад і подивитися на два десятиліття спроб побороти корупцію, можна побачити певні локальні перемоги. Але докорінним результатом була не трансформація. Тому варто допомогти країнам збудувати нове покоління професіоналів, сучасних людей.

Фукуяма пише, що саме тому він часто буває в Україні. Він перелічує низку освітніх програм, націлених на виховання покоління людей, яке змогло б стати поколінням реформаторів.

Читайте такожAtlantic Council: У Заходу є 10 напрямків для роботи з Україною після виборів

«Єдина річ, яка робить мене оптимістом кожного разу, як я їду в Україну, — це те, що я зустрічаю там багато молодих людей, які дійсно хочуть країну іншого типу. Знадобиться багато часу, але коли вони стануть на ноги й почнуть керувати країною, вона точно стане іншим місцем», - пише американський економіст.

Фукуяма також наголошує на особливій важливості успіху України.

«В Стенфорді ми часто отримуємо багато запитів від різних країн. Щойно бразильці дізналися про існування програми «Українські нові лідери», вони сказали: а якщо щодо програми «Бразильських нових лідерів»? Бразилія важлива ж країна. І, звісно, це так. Але Україна грає неймовірну роль у Європі в цілому», - пояснює він.

Україна стала символом і водночас грає геополітичну роль, яка значно важливіша за інші пострадянські чи посткомуністичні країни. Вона вже двічі намагалася порвати зі своїм радянським минулим, а також з авторитарним і клептократичним сусідом. І цей сусід не хоче, щоб це сталося. Росіяни дуже добре розуміють, наскільки важливо, щоб Україна не досягла успіху.

Читайте такожWashington Post: Демократія України показала себе з кращого боку на виборах

«Успішна Україна, яка може бути демократією з реальним політичним змаганням, яка може відбілити свій послужний список у сфері державного управління – це справді критично важливе поле битви в глобальній ситуації, яка впродовж останніх кількох років була поганою для демократії загалом», - пише Фукуяма.

Він вказує на значну деградацію в Східній Європі. Найбільшим розчаруванням він називає події в Угорщині, Польщі, Чехії й Румунії, які досі сильно погрузли в корупції й часом піддаються спокусам вдатися до власної версії путінізму.

«З цієї точки зору успіхи України значно кращі, тому що вона досі вірить у Європу, Євросоюз й ідею про те, що ліберальна демократія в сукупності з відкритою капіталістичною економікою – це хвиля майбутнього і шлях, яким варто йти», - йдеться в статті.

На думку Фукуями, з багатьох точок зору протистояння Росії й російським імперіалістичним амбіціям – це зробити Україну успішною. І це те, що західні сили дійсно можуть зробити.