Раніше ЗМІ повідомляли, що Філарет хоче відновити УПЦ КП та очолити її / Фото УНІАН

Будь-які розмови про Українську православну церкву Київського патріархату можливі лише в минулому часі.

Про це заявив у Facebook директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Андрій Юраш, коментуючи деякі повідомлення щодо нібито відновлення чи продовження функціонування колишньої УПЦ КП.

«Будь-які розмови про УПЦ КП можливі лише в минулому часі. І це є аксіома!» - написав він.

Відео дня

Чиновник Мінкульту нагадав, що 15 грудня 2018 року перед Об‘єднавчим собором ПЦУ/УПЦ відбулися в окремих приміщеннях на території Софії Київської два паралельних собори УПЦ КП та УАПЦ, на яких одноголосно за участі всіх архієреїв обох церков було ухвалено рішення, що після утворення Об‘єднаної помісної церкви України обидві церкви та їхні центри припиняють існування.

«Практично всі п‘ять пунктів соборних постанов говорять про це: мережами інтернету вже блукає цей текст, згідно з яким всі керівні органи колишньої УПЦ КП (так само, як і УАПЦ) мають бути інкорпоровані у структуру ПЦУ/УПЦ», - зазначив Юраш.

Читайте також"До чого ми дійшли?": у Раді сталася словесна перепалка між Парубієм та Новинським щодо церковних питань

Він наголосив, що 30 січня 2019 року відбулася державна реєстрація всіх статутних документів УПЦ/ПЦУ - статут самої церкви та статут Київської митрополії УПЦ/ПЦУ. Отже, факт реалізації рішень собору 15 грудня, тобто припинення існування колишньої структури УПЦ КП, був довершений і в юридичній площині.

Чиновник також нагадав, що 5 лютого у Києві відбулося перше засідання синоду помісної церкви, на якому колишньому предстоятелю УПЦ КП патріархові Філарету було визначено залишатися правлячим архієреєм столичного міста з входженням до його єпархії всіх парафій та монастирів колишньої УПЦ КП міста Києва та тих громад, які матимуть бажання приєднатися до цієї структури.

Як відомо, в ЗМІ та соціальних мережах розгорнулася дискусія з приводу запрошення патріарха Філарета митрополита Епіфанія вшанувати пам'ять священномученика Макарія, яке буле зроблено на бланку УПЦ КП. Це запрошення дає підстави думати про певне протистояння між Філатером та Епіфанієм.

Філарет з цього приводу заявив: «До мене дійшла інформація із засобів масової інформації, що Ви висловили незадоволення тим, що я не запросив Вас на святкування пам’яті святого священномученика Макарія, митрополита Київського. Причина полягає в тому, що Ви, після обрання Вас предстоятелем УПЦ, жодного разу зі мною не звершували Божественну літургію - протягом п’яти місяців. У мене виникла думка, може вона помилкова, що Ви вважаєте приниженням для себе служити з патріархом Філаретом?»

Також в листі йдеться про те, що Філарету стало відомо, що нібито Епіфаній «намагається відслужити літургію чи то в м.Дніпро, чи в м.Маріуполі і там зібрати архієреїв ПЦУ на противагу святкуванню в м.Києві у Володимирському соборі, де перебувають святі мощі священномученика Макарія».

Філарет запросив Епіфанія на свято святителя Макарія у кафедральному патріаршому соборі 14 травня, де «ми щорічно збираємося всім єпископатом для утвердження нашої єдності і зміцнення нашої церкви».