Порошенко надав звання генерал-полковника Павлу Демчині / фото УНІАН

Президент Петро Порошенко таємно присвоїв звання генерал-полковника першому заступнику голови Служби безпеки України Павлу Демчині.

Про це повідомив голова правління ГО "Центр протидії корупції" Віталій Шабунін на своїй сторінці в Facebook.

"Таємним указом Порошенко присвоїв генерал-полковника Павлу Демчині – головному СБУшному "борцю" з корупцією. Точно на парламентських виборах переможе", - написав він.

Відео дня

Як заявила речниця СБУ Олена Гітлянська, коментарі з приводу рішень президента не входять до її компетенції.

"Питання до Адміністрації президента. Це не моя компетенція розповідати про рішення президента. У нас про це ніхто нічого не говорив", - зазначила вона.

Читайте такожПорошенко наприкінці каденції масово роздав держнагороди: відзнаки отримали Цеголко та низка посадовців АП

УНІАН очікує на коментар від прес-служби президента, але наразі на телефонні дзвінки там не відповідають.

Як повідомляв УНІАН, у березні 2017 року Демчина став фігурантом скандалу щодо невідповідності задекларованого ним майна та доходів умовам реального життя.

Деякі ЗМІ інформували, згідно з декларацією за 2015 рік, Демчина проживає у відомчому гуртожитку СБУ, не має власного житла, автомобіля чи заощаджень. При цьому його цивільна дружина, яка є матір’ю його трьох дітей, є власницею елітних автомобілів та мешкає у розкішному заміському маєтку.

10 березня 2017 року у НАБУ поінформували, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура відкрила провадження «за фактом незаконного збагачення першого заступника голови Служби безпеки України (ст. 368-2 Кримінального кодексу України)». Підставою для цього стали матеріали журналістських розслідувань.

У травні 2017 року голова СБУ Василь Грицак заявив, що, згідно із законодавством, декларації співробітників спецслужби заборонено оприлюднювати.

14 вересня 2018 року детективи НАБУ підготували повідомлення про підозру Демчині у вчиненні кримінального правопорушення за ч.3 ст.368-2 (незаконне збагачення) КК України через невідповідність офіційного доходу підозрюваного та його сім'ї із витратами на купівлю активів.

Так, слідство встановило, що з 26 квітня 2015 року по 31 грудня 2016 високопосадовець набув у спільну власність активи та здійснив витрати на суму щонайменше 6,4 млн грн. Йдеться, зокрема, про новий автомобілі Land Rover Range Rover Sport, MERCEDES-BENZ V250, земельні ділянки в передмісті Києва (0,1011 га та 0,1072 га відповідно), а також квартиру біля зазначених земельних ділянок.

За версією слідства, високопосадовець СБУ в період з 26.04.2015 по 31.12.2016, не маючи попередньо отриманих доходів, які б дозволяли йому надалі заощадити грошові кошти для набуття активів у значному розмірі, придбав та забезпечив реєстрацію на членів своєї сім’ї активів на загальну суму щонайменше 3,76 млн грн, законність підстав набуття яких не підтверджено доказами.

26 лютого 2019 року Конституційний суд визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення.